Do podataka preko tipki sa tastature

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do podataka preko tipki sa tastature

LONDON - Kompjuterski kriminalci uskoro bi mogli da otkriju šta kucamo na tastaturama analizom elektromagnetnih signala koje proizvodi svaki pritisak na tipku, saopštili su švajcarski istraživači.

Eksperti su analizirali signale koje je proizvodila tastatura jednog korisnika i uspeli da reprodukuju ono što je on tipkao, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su bili u stanju da razviju četiri vrste napada koji funkcionišu na većem broju različitih tastatura.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovih rezultata, istraživači su objavili da tastatura "nije bezbedna za prenos poverljivih informacija".

Napade je osmislila grupa studenata iz Laboratorije za bezbednost i kriptografiju na švajcarskom Politehničkom fakultetu u Lozani.

Studenti su testirali 11 različitih modela tastatura priključenih na kompjuter preko USB ili PS/2 veze. Napadi su bili uspešni i na tastaturama koje su ugrađene u laptop računare.

Svaka testirana tastatura bila je ranjiva na najmanje jedan od četiri isprobana napada. Jedan napad bio je uspešan sa daljine od 20 metara.

Naučnici su koristili antenu za hvatanje elektromagnetnih signala iz tastature, a potom su uspeli da ih prevedu u sadržaje koji su tipkani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.