Do kraja godine ugovor za prugu Beograd – Pančevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine ugovor za prugu Beograd – Pančevo

BEOGRAD -

Do kraja godine biće potpisani izvođački ugovori za izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, za rekonstrukciju šest deonica na železničkom Koridoru 10 i nabavku novih dizel-motornih vozova, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika ruskih i srpskih železnica, na kome su razgovarali o realizaciji projekata iz kredita Vlade Ruske federacije.

S obzirom na složenost i obim poslova na projektima izgradnje pruge Valjevo-Loznica i rekonstrukciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpskog dela pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom, konkretni ugovori se očekuju početkom naredne godine.

"Približavamo se cilju i sve smo bliži potpisivanju konkretnih ugovora. Međuvladin sporazum obe strane su usaglasile i sada je na srpskom Parlamentu da ga ratifikuje", rekao je potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Vladimirovič Saltanov, koji predvodi rusku delegaciju .

Kao ključni preduslov za potpisivanje prvog izvođačkog ugovora je usaglašavanje cene za projekat izgradnje i elektrifikacije drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo, rekao je Saltanov na sastanku kome je prisustvovao i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin.

Pomoćnik srpskog ministra za saobraćaj Dejan Lasica je istakao da se za dve nedelje očekuje pozitivan izveštaj Republičke revizione komisije za idejni projekat za izgradnju pruge Beograd-Pančevo, a da će sredstva za eksproprijaciju obezbediti Vlada Srbije.

Ruski stručnjaci su istakli spremnost da zajedno sa stručnjacima srpskih železnica počnu radove na pruzi Valjevo -Loznica, sa najsavremenijom opremom i tehnologijom koja do sada nije korišćena na ovim prostorima.

Ambasador Konuzin je istakao da je stvorena pozitivna atmosfera za dobru međusobnu saradnju u oblasti saobraćaja, energetike i poljoprivrede i da javnost s pravom očekuje konkretne rezultate.

Današnji sastanak sa predstavnicima "Železnica Srbije" i sutrašnji sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem imaju za cilj da se ubrzaju aktivnosti, kako bi se konačno, posle pune dve godine, konkretno prešlo u realizaciju predviđenih projekata, koji će biti finansirani kreditom od 800 miliona dolara, navedeno je u saopštenju "Železnica Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.