Do kraja godine predlog zakona o denacionalizaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine predlog zakona o denacionalizaciji

BEOGRAD - Predlog zakona o denacionalizaciji koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine nije uslov za podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je državni sekretar u ministarstvu za finansije Slobodan Ilić, na skupu o restituciji u Beogradu.

On je na konferenciji "Restitucija evropska iskustva - preporuke za Srbiju" rekao da donošenje tog zakona nije uslov za podnošenje kandidature za članstvo Srbije u Evropsku uniju, ali da je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od uslova za pristupanje Srbije EU kada do toga dođe.

Ilić je istakao da je do sada podneto 76.000 zahteva za povraćaj imovine i dodao da je na osnovu primljenih zahteva Poreska uprava izvršila procenu vrednosti te imovine, koja bi mogla da iznosi od 102 do 220 milijardi evra.

Državni sekretar Ministarstva finansija istakao je da je cilj održavanja današnje konferencije da se kroz transparentan, komparativan i postepen pristup dođe do izbalansiranog rešenja koje bi bilo optimalno za Srbiju, kada je u pitanju donošenje odgovarajuće varijante tog zakona.

Ilić je rekao da se razmišlja o dva koncepta na osnovu kojih bi prethodni vlasnici imovine bili obeštećeni i dodao da bi prvi koncept trebalo da bude kombinacija naturalnog i novčanog obeštećenja, a drugi koncept samo novčanog obeštećenja.

On je istakao da novi zakon treba da ima tri karakteristike i to da bude sproveden na efikasan način, da osigura da ne dođe do novih nepravdi i da odgovara ekonomskom potencijalu naše zemlje.

Ilić je rekao da bi, ukoliko se odlučimo za donošenje zakona koji predviđa isključivo novčanu nadoknadu, jedna od varijanti nadoknade za vrednost imovine bila emisija državnih obveznica na određeni period.

Odgovarajući na pitanje koliko bi novčano opterećenje Srbija mogla da izdrži da bi bio rešen problem restitucije, Ilić je kao reper naveo da godišnje opterećenje budžeta Srbije po osnovu obaveze isplate stare devizne štednje iznosi između 250 i 300 miliona evra.

On je dodao da je do sada u fond za restituciju od privatizacije prikupljeno oko 52 do 53 miliona evra.

Zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji Nađa Ćuk istakla je da će na današnjoj konferenciji biti predstavljena različita iskustva pet evropskih zemalja kada je u pitanju restitucija.

Ona je istakla da je cilj da Srbija iz toga izvuče odgovarajuće pouke i dodala da cilj Saveta Evrope nije da nametne svoje rešenje, već da se zajedničke dođe do odgovarajuće platforme.

Predstavnici mreže za restituciju, koji će u toku popodneva učestvovati u radu pomenute konferencije, okupili su se danas ispred Palate Srbije u znak protesta zbog toga što pitanje restitucije nije još uvek rešeno u Srbiji.

Oni su istakli da je nerealno usvajanje zakona o denacionalizaciji do kraja godine i istakli da bi bilo dobro da u radu konferencije učestvuju predstavnici Bugarske, Slovenije i Makedonije, zemalja koji imaju pozitivna iskustva u rešavanju problema povratka imovine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.