Do kraja 2013. obnova polovine izgorelog kompleksa Hilandara

Izvor: Studio B, 02.Feb.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja 2013. obnova polovine izgorelog kompleksa Hilandara

Direktor Hilandarske zadužbine Milivoj Ranđić izjavio je da bi do 2013. godine trebalo da bude obnovljena polovina izgorelog kompleksa manastira Hilandar.

Ranđić je na predstavljanju knjige "Manastir Hilandar" iz edicije "Nemanjićki manastiri", rekao da je u planu da do kraja godine bude obnovljen Veliki konak i da zgrada pristaništa bude preuređena u vinariju.

On je dodao da će za 2013. godinu biti ostavljeni završni radovi i podsetio da je obnova manastirskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kompleksa počela dve godine posle požara 2004. i da se od 2010. radovi finansiraju isključivo iz prihoda donatora. Za obnovu manastira Hilandar godišnje je potrebno oko 1,5 miliona evra, a prema predviđanjima za taj poduhvat biće potrebno deset godina, rekao je Ranđić.

Istoričarka umetnosti Anika Skovran rekla je da je manastir Hilandar veliko svedočanstvo o kulturi srpskog naroda koji je imao sreću da od Vizantije nasledi najlepse tragove antičke kulture. Ona je dodala da je najvažnije što će izdanje o manastiru Hilandar i drugim Nemanjićkim manastirima biti objavljeno i u prevodu na druge jezike, kako bi se sa tom baštinom upoznali i drugi narodi.

Sabrat manastira Hilandar jeromonah Dositej rekao je da je objavljivanje knjige o Hilandaru smeo poduhvat, jer zahteva veliko poznavanje riznice i duhovnog života manastira. "Ono što knjiga nije mogla da prikaže, to je unutrašnji život svakog monaha i radost koju doživljava kroz duhovni, molitveni i isposnički život u manastiru", rekao je jeromonah Dositej. On je dodao da je Hilandar jedini srpski manastir u kome se služba nikad nije prekidala, i gde su duhovno stasali 10 od 12 arhiepiskopa i mnogi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da objavljivanje knjige o Hilandaru ima za cilj obnovu duhovnosti naroda i tog manastira kao korena srpskog duhovnog i nacionalnog bića, kao i otklanjanje posledica požara. Radović je rekao da Mitropolija crnogorsko primorska i Svetigora objavljivanjem knjige o Hilandaru "žele da ugrade makar jednu ciglu u obnovu tog manastira".

Monografija "Manastir Hilandar" osma je knjiga iz edicije "Nemanjićki manastiri", u kojoj bi još trebalo da budu predstavljeni Mileševa i Sopoćani. Knjigu je objavila Izdavačko-informativna ustanova Svetigora.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.