Do cilja preko Strazbura

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do cilja preko Strazbura

Leskovac – Sve se više komplikuje oko inicijative udruženja građana "Leskovački krug" iz Leskovca da nekadašnje opštine Vučje, Grdelica i Brestovac dobiju status opštine, a Leskovac status grada. Pokretači ove inicijative – građani, kako za "Politiku" kaže Jugoslav Tomić, predsednik "Leskovačkog kruga", za odugovlačenje i neizvesnost optužuju opštinski Privremeni organ. Druga strana, međutim, odgovara da su postupili u skladu sa svojim ovlašćenjima i da su inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uputili nadležnom republičkom ministarstvu.

– Da bi Privremenom organu olakšali posao prikupili smo više od 13.500 potpisa građana (u međuvremenu taj broj se drastično povećao) koji traže da Leskovac dobije status grada koji mu pripada. Ujedno pomažemo da građani Grdelice, Vučja i Brestovca povrate svoj nekadašnji status i brže se razvijaju. Međutim, opet se odugovlači po sistemu "tata na mamu, mama na tatu", pa smo prinuđeni da pokretanjem sudskog spora pred međunarodnim sudom u Strazburu dođemo do statusa, za koji imamo sva prava i postoje sve osnove, kaže Jugoslav Tomić i dodaje da ovih dana vode intenzivne razgovore sa poslanicima iz leskovačkog kraja u Skupštini Srbije, od kojih su, kako kaže, dobili punu podršku.

O inicijativi "Leskovačkog kruga", pre nekoliko dana u prepunoj sali leskovačkog Narodnog muzeja je govorio Nenad Čanak, šef poslaničke grupe "Vojvođanski poslanici" u Skupštini Srbije. Tom prilikom Nenad Čanak je rekao da je kratkovidost skupo koštala Srbiju. Na vašem primeru se ponavljaju slične i druge greške koje su nas dovele do ponora u privrednom i političkom smislu.

Srđan Dimitrijević, predsednik Saveta "Leskovačkog kruga", razočaran predstavnicima lokalne vlasti kaže da ona ne želi da se zauzme za ovu inicijativu. Ideja Kruga je da Leskovac dobije status grada, ali tek kada se iz njega izdvoje Grdelica, Vučje i Brestovac, dok aktuelni predlog Zakona o teritorijalnoj organizaciji predviđa dobijanje statusa grada bez podela.

– Privremeni organi misle da su slanjem našeg materijala republičkom ministarstvu uradili neki posao, a u stvari su samo "vruć krompir prebacili nekom drugom" ne trudeći se da uđu u suštinu problema, pojašnjava Dimitrijević i dodaje: – Po koju to cenu treba da lečimo nečije palanačke komplekse, ako treba da zažmurimo pred činjenicom da ćemo kroz najavljeni "status grada" biti strpani u isti koš kao 140 sela, tri naselja mešovitog tipa i čitav jedan grad od 62.000 ljudi? Ko to misli da mu "status grada" može obezbediti i "status građanina" u jednom poseljačenom gradu i 143 neurbanizovane naseobine? Kome je u interesu jedan organizovani monstrum u kome će jedino stvarni grad biti razvlašćen, a svi ostali u vlasti. Ko to hoće i u ime čega da gradu Leskovcu oduzme mogućnost da dobije status grada, a ostalim lokalnim zajednicama (Grdelici, Vučju i Brestovcu) mogućnost da dobiju svoje samostalne opštine, kaže Dimitrijević uz napomenu da je Leskovac ove godine izgubio više od 110 miliona dinara zato što nije izvršena adekvatna reorganizacija.

--------------------------------------------------------------------------

Bicikli za mališane

Leskovac – Trojica dečaka iz porodice Radojević Vladimir (5), Miloše (3), Veljko (2) i njihov komšija Miloš Popović (4), u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, dobili su bicikle koje im je prilikom posete jugu Srbije i obližnjoj vojnoj bazi u kopnenoj zoni bezbednosti u oktobru obećao predsednik Srbije Boris Tadić. Presrećnim dečacima je bicikle uz prigodne novogodišnje poklone, u ime predsednika Srbije, uručio Igor Jovičić, državni sekretar ministarstva odbrane koji je tom prilikom, nakon obilaska vojnih baza u Medevcu i Lipovici, rekao da je bezbednosna situacija stabilna.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.