Dno je probijeno; Brnabić o pokušaju blokade opozicije VIDEO

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 13:38

Dno je probijeno; Brnabić o pokušaju blokade opozicije VIDEO

Deo opozicije koji organizuje proteste pod nazivom Srbija protiv nasilja, nastavlja sa pokušajem blokade rada parlamenta.

"Danas, dok je jedan poslanik govorio o lečenju bolesne dece, opozicija kao da je još jače vikala, udarala u klupe i kreveljila se, što je izazvalo i reakciju predsednice Vlade Ane Brnabić. „Pitam građane Srbije, čitav naš narod, da li je ovo normalna Srbija? Da li je ovo tolerantna Srbija? Kažite mi, poštovani građani Srbije, jel ovo nenasilna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija? Ovo nudite kao predizborni program, ovako se borite protiv nasilja? Oni koji se drznu da misle drugačije od vas, ne smeju ni da govore, žive? Da vas je baš briga zalečenje bolesne dece? E to je ta Srbija",rekla je Brnabić.

Protesti koje oni organizuju, deklarativno su počeli zbog masakra u maju, kada su ubijena deca i proteste su nazvali „Srbija protiv nasilja“. Kako se odnose prema deci koja se danas bore za život, pokazali su danas i time zgrozili celokupnu domaću javnost.

Naime, pred poslanicima se danas nalazi usvajanje rebalansa budžeta, što je standardna procedura svake godine, decenijama unazad. Između ostalih finansijskih preraspodela u budžetu, ovim rebalansom su predviđena dodatna novčana sredstva za torškove lečenja retkih bolesti i lečenje dece u inostranstvu, što je rekla i predsednica Vlade Ana Brnabić obrazlažući rebalans budžeta.

"Pričate o deci, ovim rebalansom budžeta je predviđeno dodatnih 4 milijarde dinara za lečenje rethih bolesti i lečenje u inostaranstvu. Ukoliko opozicija uspe u blokadi, nema novca za lečenje bolesne dece, nema 4 milijarde za naše građane i decu da se spasu njihovi životi. Zato mi moramo da se borimo, mi se nećemo povući i Srbija ne sme da stane, nikada ne sme da stane!“ poruičila je Brnabić. „Na direktnu inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predložili smo ovo povećanje sredstava za lečenje bolesne deceu zemlji i inostranstvu. Poslanici koji se ne obaziru kad neko spominje decu sa leukemijom, što ih je baš briga, jer kad su oni bili na vlasti budžet za lečenjedece sa retkim bolestima i budžet za lečenje naših građana u inostranstvu bio je nula dinara. Oformljen je tek 2014. godine kda je predsednik Vlade bio Aleksandar Vučić", navela je premijerka.

Brnabić je podvukla da opozicija svojim potezima ne čini nikakvu štetu Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije ili njoj lično, već direktno nanosi štetu građanima.

"Nisu oni blokirali Anu Brnabić, nisu oni blokirali Sinišu Malog, nisu blokirali Vladu Srbije ni Aleksandra Vučića, nisu blokirali nikoga od nas. Oni imaju ideju da spreče da penzioneri dobiju povećanje penzija od 5.5% u oktobru ove godine, jer je to predviđeno ovim rebalansom koji je danas pred vama. Ukoliko oni uspeju u blokadi parlamenta, oni će sprečiti, što im je i želja i namera, da majke sa decom do 16 godina starosti dobiju 10.000 dinara do kraja septembra. Novac za tu pomoć predviđen

je ovim rebalansom budžeta koji je pred poslanicima. Ako se mi povučemo, ako odustanemo, deca i majke će ostati bez novčane pomoći, i to baš onda kada smo jedini u regionu postogli povećanje nataliteta. Zato ne smemo da odustanemo i da znate – nikada nećemo odustati. Poštovani poljoprivrednici, da znate i vi, ako oni uspeju u blokadi, nema povećanja subvencija. Mi želimo, planirali smo da povećamo subvencija za vas, a oni žele da nam to ne dozvole. Ali nećemo odustati, znajte. Hoćete da uništite našu poljoprivredu, nećemo vam dozvoliti Nikada! Vi glasnije, a mi ćemo jače da se borimo. Ako vi pobedite, nema plata, nema penzija, nema puteva, sve će biti onako kako je bilo kada ste bili na vlasti. Kada su oplate bile 300 evra a nezaposlenost 25%. Nikada to nećemo dozvoliti. Borićemo se svaki minut, svaki dan, svaki sat.", poručila je Brnabić.

Premijerka je podsetila da se u rebalansu nalaze i sredstva za kapitalne projekte, dodatnih 23 milijarde dinara.

"Ako se mi povučemo, dragi građani da znate, nema obilaznice oko Kragujevca, nema nastavka Fruškogorskog koridora. Ako odustanemo, nema infrastrukture za Ekspo 2027. Ali znajte, nećemo odustati i nikada nas nećete pobediti jer se vi borite za sebe, a mi se borimo za Srbiju. Živela Srbija!" završila je predsednica Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.