Dmitrović: Veća pomoć i za drugo, treće dete...ne znamo koliko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2021, 12:43

Dmitrović: Veća pomoć i za drugo, treće dete...ne znamo koliko

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović ocenio je da će najavljena pomoć od 300.000 dinara porodicama koje dobiju prvo dete biti veoma značajna, a kada je reč o finansijskoj pomoći za drugo, treće i četvrto dete naveo je da se još ne zna koliko će ona iznositi ali da će svakako biti povećana.

"O tome razgovaramo, a iznosi će zavisiti i od stanja u budžetu, no izvesno je da će oni biti veći", rekao je Dmitrović gostujući na TV Pink.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je naveo da je demografska situacija u Srbiji loša već duže i da je neophodno raditi na njenom poboljšanju.

"Podaci su veoma nepovoljni. Niska nam je stopa rodnosti i iznosi 1,5. Lane smo imali 55.000 više umrlih nego rođenih, a od januara do kraja oktobra u Srbiji je umrlo 108.000, a rođeno oko 51.000 ljudi, pa se plašim da će ove godine broj umrlih biti veći od broja rođenih za 60 do 65.000", naveo je on.

Naglasio je da je jedan od velikih razloga za to i sadašnji sistem vrednosti koji je sve okrenuo "na glavu" i da je sada na delu konformizam, kada se ljudi između dece i lične udobnosti odlučuju za ovo drugo.

Kao zanimljiv je naveo podatak da su porodice koje imaju četvoro, petoro, šestoro dece religiozne i da redovno idu u crkvu.

"Stopu rodnosti iznad 2,1 imaju Preševo, Tutin, Novi Pazar. To je zbog Islama gde porodica još ima veliko značenje", istakao je Dmitrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.