Đuzepe Konte dolazi u Srbiju

Izvor: Mondo, 04.Mar.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đuzepe Konte dolazi u Srbiju

Predsednik italijanske Vlade Đuzepe Konte boraviće u sredu u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničicima.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

To će biti prva poseta Kontea jednoj zemlji regiona Zapadnog Balkana od stupanja na dužnost i njegova prva bilateralna poseta nekoj evropskoj zemlji tokom ove godine.

Italija, inače, snažno podržava ulazak svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uniju, a Srbiji je jedan od najznačjanijih privrednih partnera, pa se očekuje da će Konteova poseta dati vetar u leđa novim investicijama.

Poseta će, smatra se, biti važna i na političkom i na ekonomskom planu, a italijanski ambasador u Srbiji Karlo Lo Kašo poručuje da je važna i za Srbiju i za Italiju.

Lo Kašo očekuje da će poseta premijera rezultirati čvršćim strateškim partnerstvom.

On je, tokom susreta sa predsednikom Srbije prošle nedelje, naglasio da će ovo biti nova faza političkog dijaloga između Italije i Srbije i da će, ubrzo nakon posete italijanskog premijera Srbiji, biti organizovana poseta predsednika Vučića Italiji, što će pokazati pravi partnerski odnos dveju zemalja.

Očekuje se da Konte još jednom potvrdi podršku zvaničnog Rima evropskom putu Srbije, a nezaobilazna tema biće i pitanje Kosova i Metohije.

Trebalo bi da bude potpisan memorandum o saradnji "Infrastruktura železnice Srbije" sa Italijanskim železnicama.

Prema planu posete koji je objavljen na veb-sajtu italijanske Vlade, razgovore u Beogradu Konte će početi oko podneva susretom sa premijerkom Anom Brnabić, a zatim će se sastati sa predsednikom Vučićem.

Vučić: S velikim interesovanjem očekujem Kontea

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je mudra odluka predsednika italijanske Vlade Djuzepea Kontea da poseti Srbiju i Balkan uprkos problemima sa kojima se suočava Unija, pogođena izvesnim zamorom i slabim entuzijazmom za dalje proširenje. "S velikim poštovanjem i interesovanjem očekujem premijera Kontea", rekao je Vučić za italijansku agenciju ANSA uoči Konteove posete Beogradu u sredu.

Posle tog sastanka, predviđena je i zajednička konferecnija za novinare Vučića i Kontea.

Konte će se kasnije tokom dana u italijanskoj ambasadi sastati sa predstavnicima italijanske zajednice u Srbiji.

Povodom Konteove posete Srbije predsednik Vučić dao je intervju italijanskoj agenciji ANSA.

"O predstojećoj poseti italijanskog premijera ekonomskoj saradnji i podršci evropskom putu Srbije predsednik Vučić govori za italijansku agenciju ANSA", navedeno je ispod fotografije koju je predsednik objavio na instagram nalogu "Budućnostsrbijeav".

Poslednji put u Beogradu je boravio italijanski premijer Mario Monti 2012. godine, a pre toga, poseta Republike Italije na nivou premijera bila je 2000. godine kada je u našu zemlju došao tadašnji premijer Đulijano Amato.

Italija je među dva najveća trgovinska partnera Srbije o čemu govori i ukupna robna razmena dve zemlje koja je premašila četiri milijarde evra, a polovina vrednosti ovog iznosa je izvoz naše robe u Italiju.

"Ovo je veoma važna poseta jer dolazi posle mnogo godina od kad je neki italijanski premijer posetio zvanično Srbiju. Važna poseta na političkom, ali i na ekonomskom planu", napominje predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež ističe da je u proteklih šest meseci Komora organizovala četiri poslovna foruma u Italiji na kojima je bilo više od 350 italijanskih kompanija te da se rezultati ovih aktivnosti uskoro mogu očekivati - plasman smrznutog sušenog voća i povrća u velike italijanske trgovinske lance.

Srpski potencijali predstavljeni su u proteklih šest mesecu u italijanskim regijama Friuli Venecija Djulia (grad Trst), Veneto ( Verona), Lombardija (Milano), Kampanja (Napulj).

U narednom periodu, kažu u PKS, italijanski privrednici moći će više da saznaju o Srbiji na poslovnim forumima u regionima Emilia Romanja, Pijemont, Toskana, Trentino-Alto Adiđe.

Ekonomske veze dve privrede karakteriše uravnoteženost robne razmene, objašnjava, značajni ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih, saobraćajnih i turističkih usluga.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Konte u sredu u Srbiji; Vučić: Veliko poštovanje

Izvor: B92, 04.Mar.2019

Rim/Beograd -- Predsednik italijanske Vlade Đuzepe Konte boraviće u sredu u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom Vučićem i drugim zvaničnicima...To će biti prva poseta Kontea jednoj zemlji regiona Zapadnog Balkana od stupanja na dužnost i njegova prva bilateralna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.