Đuričin: Evropska komisija potvrdila da smo na putanji održivog razvoja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đuričin: Evropska komisija potvrdila da smo na putanji održivog razvoja

Evropska komisija je u najnovijem izveštaju potvrdila da se Srbija nalazi na putanji održivog ekonomskog rasta, ističe profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričić.

Povodom više nego dobrih ocena EK o stanju srpske privrede, Đuričin naglašava da je posebno važno što Komisija smatra da Srbija ima stabilne izvore rasta i da je uspostavljena makroekononomska stabilnost koja predstavlja osnov održivog ekonomskog razvoja.

Đuričin je za Tanjug podsetio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EK korigovala svoju prvobitnu procenu rasta srpske privrede u ovoj godini sa 3,1 odsto na 3,2 procenta.

"Što se tiče izgleda za 2020. godinu, oni se takođe koriguju na naviše, tako da se približavamo stopi rasta koju je Ministarstvo finansija previdelo poslednjim projekcijama od četiri do 4,2 odsto. Evropa procenjuje da je rast bliže četiri procenta. Normalno, to su samo projekcije. Na nama je da se potrudimo i da učinimo što više možemo u tom smeru", naveo je Đuričin.

Posebno je važno, ističe, da EK smatra da Srbija ima stabilne izvore rasta i da je makroekonomska stabilnost uspostavljena i da ona predstavlja osnov održivog ekonomskog razvoja.

"Pre svega se govori o stabilnosti cena, stabilnosti kursa i rastu plata i samim tim platežno sposobne tražnje, rastu prihoda države, stabilnosti budžeta. Što se tiče strukturnih faktora razvoja, ističe se da postoje prostori za unapređenje", rekao je profesor Đuričin.

Smatra da će inicijative Vlade Srbije usmerene na razvoj infrastrukture, uključujući i digitalnu infrastrukturu, kao i inicijative prema industriji 4.0 kako bi se rešenja iz informacionih i komunikacionih tehnologija konačno počela primenjivati, i u industriji dati odgovarajuće rezultate.

"Na nama ostaje da rešimo neka druga pitanja vezana za prilagođavanje sistema obrazovanja i za rast motivacionih elemenata koji treba da zadrže mlade i obrazovane ljude u našoj zemlji otvaranjem perspektive zapošljavanja na poslovima koji su stimulativni i koji pružaju priliku za razvoj", kaže Đuričin.

Ako bi i to bilo učinjeno, smatra, mogli bi se postići čak i bolji efekti u narednoj godini.

Evropska komisija ocenjuje da je srpska ekonomija, uprkos globalnom usporavanju, na putu daljeg snažnog rasta, zasnovanog na investicijama i domaćoj potrošnji, i podstaknutog povećanjem zaposlenosti i nivoa prihoda u zemlji.

Evropska komisija je u najnovijoj, jesenjoj Ekonomskoj prognozi konstatovala da rast ostaje čvrst, da je usporavanje ostalo iza Srbije, da zemlja ostvaruje rekordno visok priliv stranih direktnih investicija koji podržava rast izvoza, da su rizici po budući razvoj izbalansirani i da je srpski budžet u odličnom stanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.