Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali da to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti. Važno je, ističe, da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti", rekao je Marko Đurić za "Sedmicu" Radio Beograda 1.

"Važno je da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana. Pozdravljamo razgovore o železničkoj i avio-liniji Beograd–Priština jer su takvi projekti značajni i za bolji standard Srba na Kosmetu", rekao je Đurić.
Na pitanje Radio Beograda da li će Priština uskoro dobiti Vladu ili je možda čekaju novi izbori, direktor kancelarije za KiM odgovara da je situacija vrlo neizvesna i da "izborne" karte svakog dana mogu da se promene.
"Ono što je za Srbiju važno jeste činjenica da Srspkoj listi pripadaju sva zakonom garantovana prava i da njeni predstavnici neće pristajati ni na kakve ucene", dodaje Đurić i priznaje da nema informacije o tome da li će Samoopredeljenje Aljbina Kurtija konačno uspeti da se dogovori sa demokratama Ise Mustafe.
"Pored dobro poznatih izazova, Priština pred Srbiju stalno stavlja i nove", što takođe, prema Đurićevim rečima, predstavlja problem. Najaktuelniji jeste suđenje protiv šestoro Srba za ubistvo Olivera Ivanovića.
"Taj proces je farsa sa lažnim dokazima i svedocima, i zato, Srbija vodi svoju istragu. Iz bezbednosnih izvora imam informaciju da naša istraga vodi u suprotnom smeru od prištinske, ali da je ne bismo ugrozili, ne možemo otkriti detalje", kaže Đurić. Dodaje, da kao što se ne odustaje za potragom Ivanovićevih ubica, tako se, tvrdi, ne odustaje ni od podrške Srbima na KiM.
"Vlada je programom 2025. predvidela još veća izdvajanja za projekte u južnoj pokrajini, a postoji i konkretna pomoć domaćinstvima, te je predviđena izgradnja novih objekata za veliki broj porodica. Očekujemo i veće angažovanje lokalnih političkih aktera na terenu koji moraju stići do svake srpske porodice, a oni koji to ne budu činili, biće smenjeni", navodi Đurić.
Interes je i zaštita svetinja.
Prema Đurićevim tvrdnjama "ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori u vezi sa zakonom o slobodi veroispovesti, u Prištini neće biti moguće, jer srpski poslanici to neće dozvoliti, mada bi Priština to jedva dočekala. Srbija ostaje verna zaštiti svih svojih interesa, zaključuje direktor kancelarije za KiM.
"Poruka je da smo spremni za dijalog, i da želimo stabilnost regiona, ali da ništa ne prihvatamo dok se ne ukinu takse od sto odsto na srpsku robu", poručuje Đurić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.