Đurić: Uzimanjem dela vlasti štitimo svoje interese

Izvor: RTS, 27.Jun.2014, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Uzimanjem dela vlasti štitimo svoje interese

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da će uzimanjem dela vlasti u južnoj pokrajini Srbi moći da zaštite interese svog naroda.

Đurić je, u intervjuu za Večernje novosti, rekao da je cilj da Srbija ima što veći uticaj na kosovske institucije, prenosi Tanjug.

"Ciljeve državne politike, uključujući i odnos prema statusu, moći ćemo bolje da ostvarujemo što je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naš uticaj na institucije veći", odgovorio je Đurić na pitanje kakav Beograd rezultat očekuje od prisustva srpskih poslanika u kosovskoj skupštini, u koju će posle niza godina ući uz podršku državnog vrha Srbije.

Na pitanje kako će se srpski predstavnici u kosovskoj vlasti ograditi od kosovske "državnosti", Đurić je podsetio da je suština briselskog procesa da se neslaganje po pitanju statusa ostavi po strani.

"Za predstavnike našeg naroda ovo će biti privremene institucije AP KiM, a može se očekivati da će predstavnici Albanaca imati svoj pogled na stvari... Situacija nije idealna, ali ovo je način da više utičemo na dešavanja na terenu", dodao je Đurić.

On je izrazio i uverenje da, ako izuzmemo okolnosti koje ne zavise od nas, Srbija do septembra može da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, što je merilo spremnosti za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima o članstvu u EU.

"Iz Evropske komisije nam je nagovešteno da događaji koji nisu pod našom kontrolom, a koji se tiču političkog života u Pokrajini, ne mogu uticati na dinamiku evropskih integracija", istakao je Marko Đurić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.