Đurić: Prištini ima obavezu da sprovede Zakon o amnestiji, a ne da ga menja

Izvor: Press, 06.Jul.2013, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Prištini ima obavezu da sprovede Zakon o amnestiji, a ne da ga menja

"Nije moguće menjati dogovoreni Zakon o amnestiji. Dve strane su se sporazumele o njegovoj sadržini i on se ne može menjati pod pritiskom unutrašnjih dešavanja koja mogu biti u izvesnoj meri i režirana ili instrumentalizovana u cilju da se revidiraju rezultati dogovora", rekao je Ðurić za "Novosti", povodom nagoveštaja da se kroje novi predlozi Zakona o amnestiji, koji bi trebalo da usvoji Priština.

Ðurić je rekao da je planom implementacije, koji su usvojile obe >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << strane, preduslov za integraciju Srba usvajanje Zakona o amnestiji.

"Nakon što su dve strane usaglasile odredbe tog zakona, na Prištini je jasna obaveza da ga sprovede. Bez toga ne može biti napretka po pitanju integracije ni u oblasti pravosuđa, ni u oblasti policije. Srbija neće učiniti nijedan korak koji bi doveo do toga da njeni građani na bilo kom delu teritorije budu izloženi riziku šikanoznog vršenja prava i vođenju politički motivisanih fiktivnih postupaka", dodao je Ðurić.

Ðurić smatra i da Skupština Kosova i Metohije "odslikava zabrintost Srba".

"Konstituisanje te skupštine je politički izraz dela naših ljudi sa KiM koji demonstrira njihovu zabrinutost i nepoverenje u prištinske institucije i koji ilustruje koliko pažljivi treba da budemo kada se dogovaramo o svim aspektima budućeg uređenja odnosa u Pokrajini i koliko je važno da osiguramo politička prava i zaštitne mehanizme za njihovo ostvarivanje", ocenio je Ðurić.

Ðurić je rekao i da evropski tempo Srbije nije ugrožen zbog situacije sa Zakonom o amnestiji, jer "ako se objektivno ocenjuje napredak u primeni dogovorenih sporazuma videće se da je Srbija sprovela i više od onog što se tražilo".

"I na planu drugih kriterijuma za evropske integracije koji se tiču reformi institucija ispunjavaju se zahtevi EU. Ukoliko bi nas politički uslovljavali time što Priština ne izvršava svoje obaveze, to ne bi bilo u skladu sa evropskom praksom i vrednostima", dodao je Ðurić.

Ðurić je dodao da će zajednica srpskih opština biti formirana usvajanjem njenog statuta za čije puno dejstvo je neophodno da se prethodno izvrši promena zakonskog okvira koji trenutno postoji u Pokrajini.

Važno je da sve strane uključene u proces budu svesne toga da od političke klime i pridržavanja dogovora - za šta je odbijanje Prištine da usvoji Zakon o amnestiji veoma loš signal - zavisi i uspeh nastojanja da se putem izbora izaberu predstavnici lokalnih organa vlasti koji bi istovremeno bili prihvaćeni od svih strana uključenih u proces", zaključio je Ðurić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.