Đurić: Nastavak briselskih pregovora u januaru

Izvor: RTS, 30.Dec.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Nastavak briselskih pregovora u januaru

Briselski pregovori biće nastavljeni u januaru, najavio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, i dodao da će se o temama pregovarati.
"U januaru očekujem nastavak dijaloga na svim nivoima, našu borbu nastavljamo", rekao je Đurić novinarima posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godini za nama prioritet Kancelarije za Kosovo i Metohiju bila je zaštita ljudi, imovine i kulturne baštine.
Đurić kaže da je ključne zasluge kancelarija imala kada je reč o pregovaračkom procesu, u kojem su postignuti sporazumi u više od 20, a razgovori vođeni u više od 50 oblasti.
"Nesumnjivo da je predsednik Vlade i čitava Vlada na ovom polju dala maksimalno zalaganje", rekao je Đurić.
U pokrajini je izgrađeno osam zgrada za interno raseljene, uređeno je 25 manastira i crkava, 20 vaspitno obrazovnih i osam zdravstvenih ustanova.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju govorio je i o onome što nije urađeno, gde je kao glavni problem istakao opstrukcije koje dolaze iz Prištine. Ipak, prema njegovim rečima, za prevazilaženje spoljnih prepreka, potrebno je prvo prevazići one unutrašnje - neslogu, nerad i neznanje.
Upitan za spekulacije kosovskih medija da Srbija blokira Austriju da podnese zahtev za pozivni broj za Kosovo, Đurić je rekao da Srbija poštuje sporazum o telekomunikacijama i sve njegove elemente i da je sve što je bilo do nje i urađeno.
"Kosovski mediji pišu i da su za napad u Goraždevcu krivi sami Srbi, tako vam je i sa poštovanjem tog sporazuma. Mi sporazum poštujemo, a šta oni rade to nikome nije jasno", rekao je Đurić.
Marko Đurić je na sastanku sa političkim predstavnicima Srba ocenio da je u narednoj godini na pregovorima s Prištinom neophodno i na održiv način rešiti i pitanja koja su u vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, kulturnom baštinom, statusom i imovinom SPC.
Đurić je, govoreći o planovima za narednu godinu, rekao da će Srbija na pregovarački sto u narednoj godini nastojati da stavi teme o kojima Priština do sada nije želela da razgovara, a koja su u neposrednoj vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, pravima i kvalitetom života.
"Neophodno je i na održiv način rešiti i pitanja koja su u vezi sa kulturnom baštinom i statusom i imovinom SPC", istakao je Đurić.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je napomenuo je i da u predstojećoj godini Zajednica srpskih opština mora da postane stvarnost i efikasan servis građana Srbije na KiM.
Pozivajući na jedinstvo Srbe sa KiM, Đurić je naveo da predstoje teški politički i diplomatski napori da Zajednicu srpskih opština učinimo što delatvornijom i moćnijom.
Prema Đurićevim rečima, jedan od ciljeva će biti i racionalizacija i optimizacija broja korisnika budžeta Srbije u cilju pružanja veće pomoći licima koja zaista žive i rade na KiM.
Marić: Nacrt statuta ZSO može brzo da bude dostupan
Nacrt statuta Zajednice srpskih opština može vrlo brzo da bude dostupan, ali očekujemo odluku, odnosno dekret kosovske vlade, što je proizvod dogovora, izjavio je ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.
Marić je novinarima u Beogradu, gde je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, rekao da u narednom periodu očekuje tu odluku i da ne vidi razloga da to ne bude urađeno u naredne dve do tri sedmice.
"Ako ZSO bude uspostavljena bez direktne komunikacije sa Srbima, ali i sa Vladom Srbije, taj dokument mogu da ponesu kući, nama ne treba, a mi ćemo imati odgovor da ZSO bude uspostavljena na način kako je dogovoreno", rekao je Marić.
Dodao je da planovi za ovu godinu nisu mogli da budu realizovani zbog ogromne opstrukcije.
Marić je rekao da dok se ne dođe do Statuta, niko nema prava da ograničava ono što je dogovoreno, te da Statut treba uraditi na način koji je predviđen sporazumom od 25. avgusta ove godine.
Mustafa ne da ostavku, za zastoje krivi Vladu Srbije
Za to vreme, iz Prištine poručuju da su primedbe Ustavnog suda o formiranju Zajednice na mestu i da će se taj sud izjašnjavati o svakom članu Statuta.
Kraj godine u Prištini obeležavaju politički sukobi. Suzavac je bio neizostavan i na ulicama i u parlamentu, a ugušio je i sprovođenje Briselskog sporazuma.
Ipak, predstavnici kosovskih Srba se nadaju njegovom brzom sprovođenju.
"Nadamo se da će kosovski Albanci pokazati ozbiljnost i krenuti na realizaciju i smirivanje tenzija", kaže šef poslaničkog kluba liste "Srpska" Slavko Simić.
Za 9. januar zakazan je protest opozicije u Prištini. Kosovski premijer Isa Mustafa im poručuje da neće dati ostavku. Od nastavka dijaloga u Briselu ima svoja očekivanja.
"Tražićemo da se sporazumi primene i da normalizujemo odnose, da se na Kosovu rasformiraju sve paralelne strukture, koje, nažalost, iako mi postižemo sporazume, Vlada Srbije nastavlja da štiti. Tražićemo i otvaranje pitanja avionskog i železničkog saobraćaja", rekao je Mustafa.
Ono što bi moglo da olakša život je uredba vlade u Prištini o izdavanju sertifikata o priznavanju diploma sa Univerziteta u severnom delu Kosovske Mitrovice, na osnovu kojih će biti moguće zapošljavanje u prištinskih institucijama.
"To je vrlo važan preduslov za ispunjenje kvote zastupljenosti Srba u insticijama, jer smo sada jako daleko od zastupljenosti koja nam pripada po zakonima", kaže zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.