Đurić: Još bez dogovora o primeni sporazuma

Izvor: RTS, 07.Maj.2013, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Još bez dogovora o primeni sporazuma

Pregovarački timovi Beograda i Prištine nisu postigli dogovor o primeni Briselskog sporazuma, ali će sutra nastaviti razgovore, rekao šef beogradskog tima Marko Đurić. Beograd predložio pregovore na najvišem nivou o pitanjima koja nisu obuhvaćena sporazumom.

Šef tima Beograda u pregovorima sa Prišrinom o implementaciji briselskog sporazuma Marko Đurić rekao da danas nije postignut dogovor ali da će se razgovori nastaviti sutra.

"Sada je bitno da Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokaže onu vrstu razuma i konstruktivnosti koja je neophodna da bi se do sporazuma došlo, a mi od predstavnika Evropske komisije sa kojima smo danas razgovarali nismo čuli ni jednu ozbiljnu primedbu na obilje argumenata koje je naša strana iznela", izjavio je Đurić,nakon više od četiri sata dijaloga u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Kako je Tanjugu rečeno, tokom današnje runde nije bilo direktnog susreta dva tima, već je sa njima odvojeno razgovarao Fernando Đentilini, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

"Naša delegacija je došla spremna i sa sveobuhvatnim planom da Zajednica srpskih opština ima upravo onakva ovlašćenja kakva su predviđena Briselskim sporazumom", ukazao je Đurić.

Istakao je da je srpska delegacija predstavnicima Evropske komisije predložila otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o suštinskim pitanjima koja nisu obuhvaćena Briselskom sporazumom.

"Reč je o imovinskim pitanjima, položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pitanju učešća predstavnika srpske zajednice u institucijama centralne vlasti", naveo je Đurić.

Razgovori dva tima će se nastaviti sutra.

Ovo je drugi sastanak timova otkako su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali sporazum 19. marta.

Beogradski tim, kao i prošlog puta predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinski zamenik premijera Hajredin Kuči.

Evropsku komisiju u razgovorima predstavlja direktor za proširenje Fernando Đentilini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd traži dijalog o pitanjima van briselskog sporazuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2013

Pregovarački timovi Beograda i Prištine u utorak nisu postigli dogovor o primeni briselskog sporazuma, ali u sredu nastavljaju sa razgovorima, izjavio je šef beogradskog tima Marko Đurić.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brisel:O Sporazumu i sutra, o ostalom zasebno

Izvor: Mondo, 07.Maj.2013

Pregovarački timovi Beograda i Prištine danas nisu postigli dogovor o primeni briselskog sporazuma, ali će sutra nastaviti razgovore. Beograd preneo Evropskoj komisiji zahtev da se otpočne sa dijalogom o pitanjima koja nisu obuhvaćena sporazumom...Sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.