Đurić: Eskalacija krize u Makedoniji bi oterala investitore

Izvor: Prva.rs, 14.Maj.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Eskalacija krize u Makedoniji bi oterala investitore

"Sve postjugoslovenske države skupo su, u privrednom smislu, platile cenu ozbiljnih sukoba iz devedesetih", rekao je Đurić za Tanjugu. 
Odsustvo investicija u tom periodu trajalo je i nekoliko godina nakon oružanih sukoba, jer je bilo potrebno da tržišta regiona budu predstavljena investitorima u drugačijem svetlu, kao stabilna, rekao je Đurić.
"Katastrofalno bi bilo da nas neka nova kriza vrati 15 godina unazad, jer mi to vreme više nemamo. Ipak, kada je reč o Makedoniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ne bi trebalo paničiti, jer ovo nisu devedesete. Takođe i investitori kada razmišljaju o ulaganju, rade ozbiljne analize, te niko neće odustati zbog jednog incidenta koji je za sada kontrolisan", uveren je Đurić.
On je podvukao da se o tome na vreme mora misliti jer nove investicije dovode do privrednog rasta, a to direktno znači i više radnih mesta.
Sagovornik Tanjuga tvrdi da kriza u Makedoniji ipak i dalje nema direktne efekte na investicionu klimu Srbije i regiona, a sada je važno, naglasio je, da politički odgovori budu zreli i odgovorni, i da se pri tome vodi računa o interesima privrede i građana.
"Izgleda mi da svi koji danas odlučuju, uzimaju u obzir teška iskustva iz prošlosti, pa pokazuju i dovoljno ozbiljnosti u ovoj situaciji. Bila bi velika šteta da se bace u vetar svi rezultati koji su u regionu postignuti u poslednjih 15 godina, i u smislu normalizacije odnosa i korišćenja potencijala jedinstvenog tržišta", navodi Đurić.
Nijedna od zemalja, smatra on, ne može da računa samo na sopstvenu atraktivnost, mada svaka ima svojih prednosti, već je neophodno međusobno povezivanje kako bi privukli investicije. 
Upitan šta bi Srbija sa svoje strane mogla da uradi, kako bi se što bolje postavila prema problemu u Makedoniji, Durić je rekao da bi Srbija trebalo da bude uzdržana, da gradi svoje unutrašnje institucije i da nastavi sa reformama.
"Ne mislim da bi tako trebalo da gradimo komparativnu prednost ili da izvlačimo korist iz situacije u kojoj je Makedonija. Samo bi trebalo da nastojimo da ublažimo posledice ili da ne pretrpimo ozbiljnu štetu", rekao je on. 
Đurić je podvukao da veliki investitori ovaj region posmatraju kao celinu, jer je u većini slučajeva samo tako atraktivan. Uz to, dodaje on, na celom području vlada slična kultura, jezici, potrošačke navike, standard,  to je važno kod odluke da li će doći.
"Danas nema mnogo investicija i one retke se koncentrišu, zato se i mi ovde na Balkanu posmatramo kao region. Zato bi sve države okruženja, pa i mi, trebalo da radimo na infrastrukturi, daljem smanjenju značaja granica, ujednačavanju standarda. To je nama važno, ne samo zbog procesa evropskih integracija u kojima smo opet svi u sličnoj fazi, već i zato što oni koji odlučuju o investiciji mogu da računaju na niže troškove kad ovde dođu", rekao je Đurić.
Savetnik predsednika PKS je podsetio i da je Komora, u cilju boljeg povezivanja privrede u regionu, nedavno organizovala skup na Kosovu, u Gračanici. Skupu je prisustvovalo 70-80 ozbiljnih kompanija, a Đurić ističe da je značaj utoliko veći jer je trebalo 15-16 godina da se uspostavi uređeni kontakt koji će omogućiti saradnju.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.