Đurđević: Vanredna situacija ne ometa sprovođenje izbora

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurđević: Vanredna situacija ne ometa sprovođenje izbora

Iako je proglašena vanredna situacija na čitavoj teritoriji Srbije, to ne ometa normalan rad RIK-a, koji je u stalnom kontaktu sa opštinskim upravama, tako da se sprovođenje izbora ne dovodi u pitanje, rekao je za RTS predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.
Prvi put u novijoj parlamentarnoj praksi desilo se da se poklope predizborna kampanja i vanredna situacija u državi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Vanredno stanje je uvedeno na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, da bi se resursi cele države stavili na raspolaganje podučjima neposredno ugroženim od poplava, da bi se što pre otklonile posledice poplava", rekao je predsednik RIK-a Dejan Đurđević.
Ipak, prema njegovim rečima, situacija je takva da ne ometa normalan rad RIK-a i sprovođenje izbora.
"U kontaktu smo sa opštinskim upravama i na predlog opštinskih uprava ćemo određivati biračka mesta", rekao je Đurđević.
Mesec i po dana uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, još se ne zna ni koliko lista se takmiči za ulazak u Skupštinu, ni koliko je građana upisano u birački spisak Srbije.
U toku poslednja dva dana došlo je do polemike Ministarstva za državnu upravu i RIK-a o tome koliko građana ima pravo glasa, pre svega na Kosovu i Metohiji.
Predsednik RIK-a istakao je da birački spisak vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
"Prilikom zaključivanja biračkog spiska treba da se odredi ukupan broj birača, u koji ne ulaze lica koja imaju prebivalište u nekim opštinama na teritoriji Kosova i Metohije, u kojima se još od bombardovanja ne sprovode izbori", rekao je Đurđević.
Prema njegovim rečima u pitanju su opštine poput Đakovice, Glogovca, Kačanika, Drenice, a cifra od sedam miliona birača, koju je ponudilo Ministarstvo, pogrešna je jer su u taj broj uključena i lica sa prebivalištem u tim opštinama.
"Ukupan broj birača čine lica u opštinama u kojima se sprovode izbori i ne bi trebalo da se razlikuje od broja na izborima 2014. godine", rekao je Đurđević.
Na izborima 2014. godine ukupan broj birača iznosio je 6.700.000. Konačan broj birača objavljuje RIK 10. aprila, kada se zaključi birački spisak.
Kada je reč o glasanju na teritoriji Kosova i Metohije, Đurđević je istakao da je Kancelarija za KiM u kontaktu sa predstavnicima OEBS-a i da će se glasati na isti način kao na prethodnim izborima.
RIK je počeo da radi pre nedelju dana i od tada zaseda dan i noć. Đurđević ističe da radno vreme RIK-a zavisi od podnosilaca izbornih lista, koji liste podnose noću.
"Ko god da se najavi da će listu predati iza ponoći, u pola tri, pola pet, mi mu izađemo u susret", rekao je predsednik RIK-a.
Đurđević je istakao da glasački materijal, plaćen 53,5 miliona dinara, nije mogao biti nabavljen jeftinije, uzevši kao primer sprej koji ima ograničen rok trajanja.
"Spreju napravljenom za izbore 2014. je istekao rok trajanja i sve bočice su morale da se skupe i vrate proizvođaču, koji ih odlaže u skladu sa tehničkim pravilima", rekao je predsednik RIK-a.
Kako je naveo, najveći deo novca iz budžeta RIK-a, kada je reč o izborima, odlazi na finansiranje biračkih odbora.
"U Srbiji ima oko 8.500 biračkih mesta, birački odbori imaju šest članova u stalnom sastavu, svaka lista ima po dva člana u proširenom sastavu. Ako bude isti broj lista kao na izborima 2014, kad ih je bilo 19, imaćemo 44 člana u svakom biračkom odboru. Pomnožite to sa 8.500, pa sa 1.500", istakao je Đurđević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik RIK: Ne očekujem probleme na Kosovu

Izvor: B92, 11.Mar.2016

Beograd -- Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je da bi izbori trebalo da budu organizovani na Kosovu kao i ranije i da ne očekuje probleme..."Mi smo doneli uputstvo za sprovođenje izbora na teritoriji Kosova i Metohije i u principu glasaće se na isti način kao 2012....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.