Đukić Dejanović: Od januara bez protesta majki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Od januara bez protesta majki

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je njen kabinet već spremio izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom i da je uverena da od januara više neće biti protesta majki.

Đukić Dejanović je navela da se zakon koji je usvojen prvog jula pokazao revolucionarnim.

Gostujući u emisiji "Šetnja" Radio Beograda 1, Đukić Dejanović je kazala da je novi zakon većini mama doneo bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadoknade nego što bi im sledovalo po starom zakonu.

Ipak, postoje, kako ukazuje tri kategorije trudnica i porodilja koje su pogođene usvojenim merama.

Oštećene su one žene koje su se u istom mesecu zaposlile i otvorile trudničko bolovanje, zatim žene koje su pre bolovanja imale manje od šest meseci staža, kao i mame koje imaju natprosečne zarade.

"Za njih je komisija Vlade pripremila nove mere. Gledaćemo da dobiju veća primanja i da nepravda bude ispravljena. Protest mama ne znači nužno samo kritiku, već i poziv na dijalog i saradnju", smatra Đukić Dejanovićeva.

Ministarka ističe i kako su nove mere već predate ministru za rad Zoranu Đorđeviću.

"Predlog treba da odobri kabinet za finansije, odnosno ministar Siniša Mali. Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo i da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama već u januaru naći pred poslanicima", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

I dodala je da je uverena da od januara neće više biti protesta majki, prenosi RTS.

Đukić Dejanovićeva dodaje kako je budžet njenog kabineta dobio 150 miliona dinara više nego u 2018. godini. Objašnjava i da finansijske mere nisu jedini vid mera u pronatalitetnoj politici.

"Radićemo i sa lokalnim samoupravama. One treba da usklade rad i roditeljstvo i da mladim parovima obezbede servise podrške. Kabinet će se u 2019. više fokusirati i na rad sa dijasporom, odnosno na odliv mozgova, jer analize pokazuju da nam svake godine ode 16.000 mladih i obrazovanih koji u inostranstvu zasnivaju porodice", navela je Đukić Dejanovićeva.

Srbija, poručuje, svakog dana izgubi 107 građana, a svake godine grad veličine Jagodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.