Đukić-Dejanović: Jačanje međunarodnog jedinstva kroz parlamente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: Jačanje međunarodnog jedinstva kroz parlamente

ŽENEVA -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Ženevi da će srpski parlament preduzeti konkretne korake u jačanju međunarodnog jedinstva putem parlamentarnih institucija na multilateralnom i bilateralnom planu.

Đukić-Dejanović je, u obraćanju učesnicima 3. Svetske konferencije predsednika parlamenata, rekla da nacionalni parlamenti ne treba da štede napore u jačanju kapaciteta koji će im omogućiti da na međunarodnoj sceni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preuzmu punu odgovornost.

"Ovo su vremena koja iskušavaju našu spremnost da se zajednički i u duhu potpune otvorenosti suočimo sa najtežim izazovima", rekla je ona i dodala da tokom krize neke institucije pokazuju kao nedovoljne i zastarele, neke se moraju reformisati, a samo mali broj njih preživljava "potrese" i iz njih izlazi ojačan.

Prema njenim rečima, parlamentarna demokratija, koju parlamenti ostvaruju kroz svoju predstavničku, zakonodavnu i nadzornu funkciju, predstavlja osnov za rešavanje aktuelnih problema.

Đukić-Dejanović je ukazala na značaj jačanja svake od funkcija parlamenata, jer je zastupanje interesa građana jedino moguće kroz odgovorno ispunjavanje sve tri glavne funkcije-predstavljanje, zakonodavstvo i nadzor.

"Interparlamentarna unija ima razloga da bude ponosna na svoj rad, jer ciljevi i vrednosti za koje se zalaže predstavljaju visoka postignuća civilizacije, a to su međunarodni mir, održivi ekonomski razvoj, jačanje parlamentarne demokratije, vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnost polova i zaštita prava dece", kazala je predsednica Skupštine Srbije.

Glavna tema Konferencije, koja se počela danas u Ženevi i trajaće do 21. jula je "Parlamenti u svetu kriza:obezbeđivanje globalne demokratske odgovornosti u cilju opšteg dobra".

Svetska konferencija predsednika parlamenata održava se svakih pet godina i predstavlja centralni politički događaj za predsednike parlamenata na međunarodnom planu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.