Đukić-Dejanović: I psihijatri da se uključe u lečenje žena obolelih od raka

Izvor: Press, 23.Dec.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: I psihijatri da se uključe u lečenje žena obolelih od raka

Projekat je pokrenut pre tri godine i praćeno je 3.000 žena kod kojih je dijagnostikovan karcinom, koje su operisane i prošle hemoterapiju.
Istraživanje je sprovedeno u tri zdravstvene ustanove Institutu za onkologiju, KBC Bežanijska kosa, GAK u Višegradskoj, a obavljeno je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u okviru programa "Srbija protiv raka".
Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović istakla je da je kao lekar bila u prilici da sretne žene kojima je uspostavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dijagnoza i koje su bile u očaju.
"Imala sam prilike u različitim fazama da ih vidim, kada su šokirane, kada negiraju realnost, kada su depresivne, besne, ljute i u svim tim okolnostima usamljene", naglasila je Dejanović.
Ona je dodala da se strah od bolesti i neizvesnostri, koju ona nosi, širi na sve ukućane i da se kod najvećeg broja obolelih žena javlja osećanje bespomoćnosti.
Ministarka je ukazala da je važno da se u njihovo lečenje osim onkologa, hirurga uključe i psiholozi i psihijatri.
Klinički psiholog i rukovodilac projekta Vesna Kostić ukazala je da istraživanje pokazalo da obolele žene prolaze kroz nekoliko faza u susretu sa dijagnozom teške bolesti.
Na samom početku, kako je navela, žene su u šoku, potom sledi poricanje bolesti, depresija, bes, ljutnja, ali je najintenzivniji simptom koji prati ovu bolest- strah.
Kostić objašnjava da je tokom projekta u GAK u Višegradskoj otvoreno Savetovalište za žene obolele od karcinoma, ali da je ovo savetovalište ubrzo postalo malo i predložila da se formira centar za onkološke pacijente.
Onkohirurg Miroslav Granić rekao je da hirurzi nastoje da u lečenju karcinoma sačuvaju dojku ženama, ali da u pojedinim situacijama neophodna je i amputacija.
Ovakve operacije, kako kaže Granić, ostavljaju velike ožiljke na grudima, ali i ožiljke na duši.
Da lečenje karcinoma nije samo hirurrški nož i citostatici, već da mora biti kompletna briga o socijalnoj i radnoj rehabilitaciji žene ukazala je ginekolog onkolog Vesna Kesić.
Ona je dodala da u savetovalištima za obolele žene od karcinoma praktikuju grupni rad i da se uključuje porodica obolele, ali i lekari drugih specijalnosti.
Psihoonkolog Snežana Mijalković naglasila je da se u savetovalištima pomaže pacijentima da se adaptiraju na dijagnozu, da se nose sa tretmanom, omogući oporavak i postavi nova životna mudrost.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.