Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 09:27

Đukanović: Pozicija Srbije zbog neuvođenja sankcija Rusiji otežana, ali racionalni izbor postoji

Pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji biće nastavljeni i u narednom periodu, istakao je za RTS predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović. Ukazuje da treba da vidimo koliko je manevarski prostor realan. Pozicija Srbije je otežana, ali racionalni izbor postoji, pre svega kvalitet života građana, standard su nešto što je neka vrsta prioriteta kada je naša budućnost u pitanju, smatra Đukanović.
Zemlje članice Grupe sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Nemačkoj, pozvale su države Zapadnog Balkana da potpuno usklade svoju spoljnu politiku sa EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji.

Profesor fakulteta Političkih nauka, Dragan Đukanović podseća da su od početka krize, u februaru krenuli paralelni uticaji na Beograd da se što pre pridruži sankcijama koje je pre svega uvela EU u nekoliko navrata.
Ističe da su posebno značajni zaključci Grupe sedam u kojima se odeljak o Balkanu našao na drugom mestu odmah posle ukrajinske krize. Upravo se u tom konktekstu napominje da su sve države Zapadnog Balkana uvele restriktivne mere Rusiji i konstatuje se da to Srbija nije uradila s jednom vrstom poziva da se tome pridruži.
"Sasvim je očigledno da će ta vrsta pritisaka biti nastavljena i u narednom periodu. Treba da vidimo koliko je taj manevarski prostor realan imajući u vidu na neki način ipak da i EU i SAD, ali i drugi svetski akteri očekuju da se i Srbija pridruži toj vrsti mera", ukazuje Đukanović.
Globalno snabdevanje  odraziće se i na SrbijuDodaje da sve ima svoju cenu i da veoma teško sada, kada Srbija sada nema ugovor o snabdevanju gasom u narednom periodu da se to sprovede.
Smatra da se situacija vezano za snabdevanje menja i na globalnom tržištu i da će se  odraziti i na Srbiju. Treba, takođe, imati na umu da će situacija možda i da se radikalizuje.  
"Međutim, čini mi se kako vreme prolazi, da ono što je javno dostupno, ne upućuje da će vrlo brzo doći do okončanja rata u Ukrajini i da će doći do poboljšanja. Plašim se da je u odsustvu diplomatskog procesa, koji se možda vodi i kroz neke tajne kanale, teško zaključiti da li će se sukob završiti ili proširiti i na još neke postsovjetske republike", ocenjuje on. 
Zahtev prištine za članstvo u EU pritisak na SrbijuKaže da se poslednji potez Prištine, participiranje za članstvo u Savetu Evrope može u nekoj meri tumačiti i kao posledica pritiska na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji.
Međutim, ističe da se suspenzijiom Rusije iz Saveta Evrope ostvorila mogućnost da se mnogo lakše potencijalno ostvari pristup Prištine i da se ta mogućnost koristi. 
Očigledno je smatra Đukanović,  da će novo apliciranje tzv. Kosova za razna međunarodna članstva, sasvim sigurno uticati da Beograd i dalje radi na novom smanjenju država koje su ga jednostrano priznale.
"Čini mi se da smo veoma udaljeni suštinski od nekog oživljavanja procesa dijaloga a kamoli od nekog stvarnog napretka. Imajući u vidu uticaj međunarodne zajednice i pojedinih aktera, meni se čini da se taj prostor za neuvođenje sankcija Rusiji smanjuje ali opet treba imati u vidu kompleksniju sliku i videti šta bi to značilo pre svega za našu ekonomsku situaciju", ukazuje Đukanović.
Naglašava da je pozicija Srbije na neki način otežana, ali da racionalni izbor postoji odnosno da je pre svega kvalitet života građana, standard nešto što je neka vrsta prioriteta, kada je naša budućnost u pitanju.
Celo gostovanje Dragana Đukanovića u Jutarnjem programu možete pogledati u videu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.