Đukanović: Jasni signali SAD da mora doći do ukidanja taksi

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Jasni signali SAD da mora doći do ukidanja taksi

Trampov čovek od poverenja Ričard Grenel ostaje istovremeno i šef svih obaveštajnih službi i posrednik u dijalogu. Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže da taj potez dodatno pokazuje da su SAD itekako zainteresovane za ubrzanje samog procesa, odnosno za njegovu deblokadu.
Bilo je veliko iznenađenje da je Grenel imenovan za šefa čitave američke obaveštajne zajednice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što pokazuje da je suštinski čovek od poverenja predsednika Trampa, rekao je za RTS direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

"Ono što se samog dijaloga Beograda i Prištine tiče, to dodatno pokazuje da su SAD itekako zainteresovane za ubrzanje samog procesa, odnosno za njegovu deblokadu", naveo je Đukanović.
Naglasio je da SAD šalju jasne signale da što pre mora doći do suspenzije ili ukidanja taksi koje su na Kosovu uvedene za proizvode iz Srbije.
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da postoji mogućnost da se američka vojska povuče sa Kosova ukoliko se takse ne ukinu.
Direktor Centra za spoljnu politiku je rekao da SAD suštinski vrše jedan značajan pritisak na prištinsku stranu da se stvori uslov za nastavak dijaloga, odnosno da se povuku takse.
Od kada je Grenel na poziciji specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, potpisana su dva načelna sporazuma – o uspostavljanju železničkog i vazdušnog saobraćaja.
Đukanović je prokomentarisao da ti sporazumi pokazuju da je Grenel "čovek od akcije", a dodao je i da je najavljena izgradnja "Auto-puta mira", gde bi SAD dale značajan podstrek.
Istakao je da bi, zbog predstojećih izbora, kraj leta bila poslednja mogućnost da SAD kažu da u spoljnopolitičkim izazovima na Zapadnom Balkanu ipak imaju neke rezultate.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da nema reakcije međunarodne javnosti kada je reč o najavi Tirane i Prištine da će zajedno finansirati i sprovoditi akciju za priznanje nezavisnosti Kosova, a Đukanović kaže da to nije ništa čudno i da nema reakcije jer je određeni broj država već priznao nezavisnost Kosova, a da se pre svega vodeći akteri, poput SAD, neće tome protiviti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.