Đorđu Nešiću dodeljena ovogodišnja Disova nagrada

Izvor: RTS, 14.Mar.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđu Nešiću dodeljena ovogodišnja Disova nagrada

Disova nagrada za 2018. godinu dodeljena je Đorđu Nešiću, jednom od najboljih savremenih srpskih pesnika. Do sada je objavio osam knjiga i dobio visoka književna priznanja, među kojima su i Brankova nagrada, Plaketa Sarajevskih večeri poezije, Nagrada "Laza Kostić“, Žička hrisovulja, Zmajeva nagrada.

Žiri za dodelu Disove nagrade - prof. dr Radivoje Mikić (predsednik žirija), Nikola Vujčić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dr Jana Aleksić odlučio je da se ovogodišnje priznanje dodeli pesniku Đorđu Nešiću.
Prva knjiga Đorđa Nešića „Crv sumnje u jabuci razdora" objavljena je 1985. godine. Do danas je objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. 

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju, navodi se u saopštenju žirija.
Živeći u specifičnim okolnostima i oslanjajući se na srpsku književnost od baroka do danas, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine.
Njegovo mesto u savremenoj srpskoj književnosti je, po mišljenju žirija Disove nagrade, utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.
Đorđe Nešić (Bijelo Brdo, 1957) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića. Živi u Bijelom Brdu i Somboru. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borina nagrada GROZDANI OLUJIĆ

Izvor: OkRadio.rs, 15.Mar.2018, 13:23

Vranje - Grozdana Olujić ovogodišnja je dobitnica nagrade „Borisav Stanković“, saopštila je Književna zajednica koja nosi ime velikog pisca. Žiri za dodelu nagrade „Borisav Stanković“ je naglasio da se priznanje dodeljuje za celokupno delo Olujićeve, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.