Đorđević u Domu u Kulini: Pažnja štićenicima i zaposlenima

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2017, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević u Domu u Kulini: Pažnja štićenicima i zaposlenima

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević izjavio je u Kulini kraj Aleksinca da će Vlada Srbije i Ministarstvo ubuduće više brige i pažnje poklanjati štićenicima i radnicima domova za smeštaj osoba višestruko ometenih u razvoju.

"Pred nama je vreme koje ćemo posvetiti promenama kako bi se popravili uslovi u kojima zaposleni rade i uslovima u kojima štićenici žive", izjavio je Đorđević.

On je rekao da postoje ustanove >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koje se bore s brojem zaposlenih i u narednom periodu biće analizirano da li će nekoj od ustanova biti odobren veći broj zaposlenih kako bi im se olakšao rad. Dom u Kulini ima 306 štićenika i 202 zaposlena.

"S obzirom da se radi o štićenicima koji zahtevaju dvadesetčetvoročasovnu negu, možda je i ovaj broj zaposlenih mali. Svakako nećemo dozvoliti da broj bude manji", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo rada nastaviće da ulaže u sređivanje i rekonstrukciju objekata u Domu u Kulini, a u planu je i nabavka agregata za struju zbog čestih nestašica tokom zime.

Direktor Doma u Kulini Vojkan Stanojević kazao je da su u Domu smešteni punoletni štićenici sa teškim stepenom metalne retardacije, a otprilike 50 odsto njih je teško pokretno. Stanojević je kazao da se u Domu godišnje potroši 100.000 pampers pelena.

"Oko 10 odsto korisnika ima posete. Za većinu njih mi smo jedine osobe koje brinu o njima", kazao je Stanojević.

On je posetio da su iz Doma iseljena deca ometena u razvoju nakon što je jedno od dece pronađeno mrtvo u dvorištu.

"Ustanove pored Doma u Kulini moraju da postoje i moramo da obratimo veću pažnju kojim hraniteljskim porodicama se štićenici daju", izjavio je Stanojević.

Prema njegovim rečima, jedan od štićenika nedavno je preminuo nakon povratka u Dom, a jednu korisnicu zaposleni su nakon povratka jedva oporavili.

"Neka hraniteljstva nisu iz humanih razloga, već isključivo ekonomskih", kazao je Stanojević.

Dom za smeštaj odraslih lica Kulina danas je bio domaćin 8. Veselog kulinskog leta. U više različitih sportskih disciplina kao što su bacanje pikada i trke u džakovima nadmetali su se štićenici šest Domova za smeštaj odraslih lica iz cele Srbije.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Djordjević u Domu u Kulini: Više pažnje štićenicima i zaposlenima

Izvor: Beta Video, 02.Sep.2017

NIŠ - Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas u Kulini kraj Aleksinca da će Vlada Srbije i Ministarstvo ubuduće više brige pažnje poklanjati štićenicima i radnicima domova za smeštaj osoba višestruko ometenih u razvoju. ``Pred nama je...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.