Đorđević sa ambasadorima Irana i Grčke o proširenju saradnje

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević sa ambasadorima Irana i Grčke o proširenju saradnje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u razgovoru sa ambasadorom Islamske Republike Iran Molom Abdulahom razgovarao je o proširenju saradnje dve zemlje, dok je sa ambasadorom Grčke u Srbiji Eliasom Eliadisom razgovarao o unapređenju saradnje posebno u oblasti zaštite vojnih memorijala i mesta stradanja. Ministar je sa ambasadorom Bugarske razmenio iskustva u oblasti rada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Islamske Republike Iran Mola Abdulah razgovarali su u Beogradu o proširenju saradnje dve zemlje. 

Tokom sastanka je predloženo da se težište saradnje prebaci u oblasti socijalnog osiguranja, tehničko-tehnološkog usavršavanja, zajedničkih projekata u oblasti rada, sistema zaštite radnika i bezbednosti i zdravlja na radu, saopšteno je iz Đorđevićevog kabineta.
Ambasador Abdulah je čestitao Đorđeviću na imenovanju za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i istakao da je došlo do velikih pomaka u bilateralnim odnosima dok je bio na mestu ministra odbrane.
On je ministru zahvalio na njegovoj ličnoj inicijativi i interesovanju za uspostavljanje prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.
Ministar je sa svoje strane istakao da će i u budućnosti na novoj funkciji težiti da se uspostave odnosi i učvrste veze definisanjem novih oblika saradnje u oblastima koje su u nadležnosti ovog ministarstva, navodi se u saopštenju.
Đorđević i Eliadis o zaštiti vojnih memorijala
Ministar za rad Zoran Đorđević i ambasador Grčke u Srbiji Elias Eliadis razgovarali su o odnosima dve zemlje i unapređenju saradnje, posebno u oblasti zaštite vojnih memorijala i mesta stradanja.
Takođe, na sastanku je istaknut značaj zajedničkog obeležavanja godišnjica važnih istorijskih događaja, poput Solunskog fronta, bitke na Kajmakčalanu i iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na sastanku je konstatovano da bi zaključivanjem sporazuma o saradnji u ovoj oblasti bio podignut nivo sveukupne bilateralne saradnje dve zemlje.
Đorđević je naglasio da zaštita vojnih memorijala i mesta stradanja svedoči o opredeljenosti Srbije da očuva dostojanstveno sećanje na sve nevino postradale u oružanim sukobima i pokazuje naš odnos i poštovanje prema prošlosti. 
Ministar je zahvalio na podršci i pomoći Grčke prilikom organizacije ceremonija obeležavanja godišnjica nekih od najvažnih događaja u srpskoj istoriji i odavanja državnih i vojnih počasti pripadnicima Vojske Srbije.
Đorđević i Elijades su izrazili nadu da će neraskidive veze između dva naroda nastaviti da se neguju kroz obelžavanje važnih istorijskih i kulturnih događaja i kroz dalje unapređenje saradnje i u drugim oblastima koje su u nadležnosti ministarstva na čijem je Đorđević čelu.
Eliadis je čestitao Đorđeviću na imenovanju za ministra za rad i izrazio otvorenost za sve aktivnosti i razgovore radi učvršćivanja prijateljskih odnosa.
Razmena iskustva sa Bugarskom u oblasti rada
Đorđević se sastao i sa ambasadorom Bugarske Ratkom Vlajkovom. U razgovoru je istaknuto da Srbija i Bugarska imaju prijateljskre odnose koje prati trend povećanog obima saradnje, kroz razmenu iskustava u upravljanju migrantskom krizom.
Kako je saopštilo ministarstvo, Đorđević je predložio da se u narednom periodu održi pogranični sastanak ministara, radi razmene iskustva i primera dobre prakse u oblasti sezonskog rada i zaštite prava radnika.
Na sastanku je bilo reči o novim modelima saradnje za zajedničko učešće na projektima u rešavanju aktuelnih problema sa kojima se obe države suočavaju, posebno u oblasti socijalnih pitanja.
Razgovaralo se i o mogućnostima za unapređenje odnosa uspostavljanjem saradnje sa nadležnim institucijama za rad Bugarske radi upoznavanja sa njihovim zakonodavstvom i primerima dobre prakse kao i pružanja stručne i tehničke pomoći u cilju dosledne primene međunarodnih standarda i usklađivanja propisa u oblasti rada sa propisima EU.
Vlajkov je istakao da postoji prostor za dalji razvoj saradnje i naglasio da će Ambasada, u okviru svojih mogućnosti, pružiti pomoć i podršku kako bi se postojeći dobri odnosi dve zemlje dodatno unapredili u narednom periodu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i Iran unapređuju saradnju u oblasti odbrane

Izvor: Večernje novosti, 14.Jul.2017

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi razgovarali su danas o mogućnostima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje dve zemlje Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi razgovarali su danas o mogućnostima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.