Đorđević:Vlada želi da penzije rastu više od cena i inflacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević:Vlada želi da penzije rastu više od cena i inflacije

Vlada Srbije želi da povećava penzije mnogo više od realnog rasta cena i inflacije, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom kritika upućenih na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ranije su se, prema njegovim rečima, penzije usklađivale sa rastom inflacije i rastom cena na malo, a u takvom sistemu odnos penzija i potrošačke korpe nije bio dobar.

"Ukoliko bismo imali usklađivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema inflaciji i rastu cena, pratili biste u istom razmaku minimalnu potrošačku korpu. Smatramo da će država u narednim godinama i u ovoj godini pokazati dobre rezultate i da ima prostora da povećanje penzija bude mnogo veće", rekao je Đorđević.

Povećanje penzija će se vršiti na predlog Vlade Srbije, a o tome će odlučivati Skupština Srbije u okviru zakona o budžetu i budžetskom sistemu, rekao je ministar.

Značaju lokalnih socijalno-ekonomskih saveta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će jedan od glavnih zadataka Socijalno-ekonomskog saveta biti osnivanje lokalnih saveta i dodao da očekuje da će oni sledeće godine dobiti pun zamah.

"Tripartitni dijalog je vrlo bitan. Imamo 17 lokalnih saveta, dosta nam neodostaje. Mislim da neke samouprave ne shvataju značajnu ulogu koju savet ima. Dobro bi bilo da nam daju inpute, da čujemo njihova mišljenja i probleme", rekao je Đorđević na predstavljanju socijalno-ekonomskog saveta u Skupštini Srbije.

On je dodao da je Ministarstvo finansija, odnosno Vlada Srbije spremna da daju i finansijska sredstva za lokalne savete. Pohvalio je ministra finansija Sinišu Malog koji, kako kaže, redovno dolazi na Kolegijume saveta, navodeći da to nije bio slučaj sa prethodnim ministrima.

Đorđević je ukazao da socijalno-ekonomski savet nije samo priča o minimalnoj ceni rada već je, kaže, reč o uspostavljanju dijaloga između socijalnih partnera i izrazio uverenje da će taj dijalog u budućnosti jačati.

Podsetio je da socijalno-ekonomski savet može da da mišljenje ili preporuku koja nije obavezujuća, ali da za Vladu Srbije može da bude dobra smernica.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić naveo je da socijalno-ekonomski savet ima 18 članova i da se sve odluke donose konsenzusom, navodeći da je sinergija Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca na viskom nivou.

Prema njegovim rečima, na poslednje tri sednice saveta usvojeno je 10 inicijativa za izmene zakona.

"Najbitnija stvar nije samo minimalna cena rada već usvajanje nacionalne strategije budućeg razvoja i saradnje socijalnih partnera", rekao je Nenezić.

Predstavnik Sindikata Srbije Ljubisav Orbović naveo je da treba nastaviti razgovore o mogućnostima za ukidanje kaznenih penala za one koji su pre 65 godine otišli u penziju, dok je njegov kolega Zoran Stoljiković iz "Nezavisnosti" ocenio da praksa tolerantnog dijaloga u Srbiji ne stoji najbolje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đorđević: Osnivanje lokalnih saveta jedan od glavnih zadataka

Izvor: RTS, 25.Sep.2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će jedan od glavnih zadataka Socijalno-ekonomskog saveta biti osnivanje lokalnih saveta i dodao da očekuje da će oni sledeće godine dobiti pun zamah. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.