Izvor: B92, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević došao iz Moskve?

Podgorica -- Posle hapšenja Vlastimira Đorđevića, na relaciji Podgorica-Beograd razvija se polemika gde se i koliko dugo skrivao.

U Crnoj Gori tvrde da se Đorđević u Budvi, gde je uhapšen skrivao tek nekoliko dana. Izvori bliski obaveštajnim krugovima u Beogradu i Hagu kažu, međutim, da je bivši načelnik Resora javne bezbednosti, optužen za ratne zločine na Kosovu, na teritoriji Crne Gore boravio znatno duže.

Crnogorska policija se nije oglašavala saopštenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vezi s okolnostima hapšenja Đorđevića, a list Vijesti je objavio pozivajući se na neimenovane policijske izvore da je Đorđević došao iz Moskve u Crnu Goru sa lažnom ličnom kartom izdatom u Srbiji.

Prema istim navodima, on se krio u tri budvanska stana, svakodnevno menjajući skrovište, a za sada nema svedoka koji bi to mogli da potvrde. Za sada nema potvrde iz policije da je Đorđević koristio ime Novica Karadžić, te da se predstavljao kao građevinski preduzimač. Teze da se skrivao u Crnoj Gori svega nekoliko dana, ili nekoliko meseci pa do tri godine, takođe nije potvrdio nijedan relevantni izvor u Crnoj Gori.

Izvori bliski obaveštajnim struktrama Srbije i Haškom tribunalu kažu da se Vlastimir Đorđević u Crnoj Gori skrivao najmanje nekoliko meseci a moguće je i čitave tri godine.

Portparol DSS Andreja Mladenović postavio je pitanje crnogorskim vlastima da li je Đorđević glasao na referendumu.

Zbog toga, istakao je on, DSS postavlja pitanje komesaru EU za proširenje Oli Renu i glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte kako je moguće da se Srbija optužuje za skrivanje svih haških optuženika, a da se onda ti optuženici hapse na teritoriji susednih država.

Mladenović je zapitao i kako to da se Đorđević, koji je "bio jedan od razloga, uslova i sredstava za pritisak na Srbiju" u poslednje dve godine, uspeo tri godine da se krije u Budvi, koja ima samo 8.000 stanovnika, pa je nemoguće da se ne uoči.

"Postavljamo pitanje crnogorskim vlastima da provere da li je Đorđević glasao na referendumu", rekao je on i poručio da Srbija očekuje odgovore na sva ta pitanja i "ima pravo da te odgovore dobije".

U Haškom tribunalu i dalje se proveravaju različite verzije o skrivanju Đorđevića pri čemu se računa da će neke nedoumice i razrešiti i sam optuženi kada sa njim u sudu obavi razgovor.

I haški istražitelji raspolažu informacijama da je Đorđević boravio u Crnoj Gori duže od nekoliko dana kako se zvanično tvrdi. U prvim reakcijama na hapšenje, zvaničnici Tuzilaštva odali su priznanje i obavestajcima iz Srbije na osnovu čijih je informacija, navodno, Đorđević i pronađen.

Đorđević sutra o krivici

Vlastimir Đorđević sutra će biti po prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala kako bi se izjasnio o krivici po optužnici koja ga tereti za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999, saopšteno je popodne u Hagu.

Prvo pojavljivanje generala Đorđevića zakazano je za 12 sati i 30 minuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.