Đorđević: Srbija primer za odnos prema migrantima

Izvor: RTS, 26.Okt.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Srbija primer za odnos prema migrantima

Okrugli sto "Socijalna inkluzija u Republici Srbiji" održan je danas, a pažnja učesnika bila je usredsređena na prava i dece, uključujući migrante.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naglasio je da se Srbija pokazala kao odgovorna država tokom migrantske krize.

"Ovo je nastavak saradnje sa međunarodnim organizacijama i mi smo vrlo zahvalni na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoći koju pružaju Srbiji u migrantskoj krizi. Srbija se pokazala kao odgovorna država i kao primer na koji način treba da se odnosimo prema migrantima i migrantskoj deci", rekao je Đorđević.
Dodao je da ovakvi sastanci, kao što je okrugli sto "Socijalna inkluzija u Republici Srbiji", doprinose sprovođenju konkretnih akcija koje podižu brigu o deci na viši nivo.
"Srbija ima pohvale iz inostranstva kako se ophodimo i prema migrantima i prema migrantskoj deci, ali to nas ne zadovoljava. Želimo da napredujemo i da poboljšamo odnos prema njima", rekao je Đorđević.
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da su "dužnosti" dece da se igraju i da uče.

"To se odnosi na svu decu. Deseti cilj održivog razvoja UN kaže da moramo smanjivati nejednakosti i unutar država i među državama. Unutar država na možda najosetljivijem planu, planu razlika među decom", navela je Đukić Dejanovićeva.
Istakla je da u Srbiji i dalje 13 do 15 odsto dece ne završava osnovnu školu, te da se na inkluziji mora još raditi.
Stalna koordinatorka Ujedninjenih nacija u Srbiji Karla Robin Herši navela je da je socijalna inkluzija jedan od stubova UN.
"UN imaju petogodišnji program od 2016. do 2020. godine, a ovo predstavlja nastavak rada i nadam se da će voditi i podršci 17 ciljeva odraživog razvoja i plana 2030. Nama je veliko zadovoljstvo što podržavamo Srbiju na putu ojačavanja socijalne inkluzije", rekla je Herši.
Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder istakao je da je jedna od vodećih poruka plana 2030 da niko ne sme ostati napušten.
"Ovo je Srbija veoma ozbiljno shvatila, grupe koje su posebno ranjive nisu samo izbeglice iz regiona, Romi, raseljena lica sa Kosova, već i deca bez pratnje među migrantima", rekao je Šoder.
Dodao je da danas u Srbiji boravi oko 300 maloletne migrantske dece bez pratnje i istakao zahvalnost svim socijalnim radnicima, učiteljima i ostalima koji pomažu ovoj deci.
"Juče samo bio u školi 'Branko Pešić' u Zemunu, gde se školuje 30 izbegličke dece i bio sam dirnut koliko oni žele da uče i koliko su angažovani učitelji i direktori koji imaju individulani pristup svakom detetu", naveo je Šoder.
Naglasio je da je upravo to primer bezbednog okruženja koje brine o deci, a koje je Srbija obezbedila i zato može da bude model i za Srbiju i van nje.
U okviru okruglog stola "Socijalna inkluzija u Republici Srbiji" potpisan je i Memorandum o razumevanju između ministarstva za rad, ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Crvenog krsta Srbije, gradske opštine Savski Venac, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević rekao je da je Novi Sad već mnogo puta do sada pokazao da je "grad otvorenog srca".
"Imali smo decu bez pratnje koja su došla devedesetih godina i oni su sada Novosađani, to je dovoljan dokaz da će Novi Sad punim kapacitetom učestvovati u projektu na način na koji smo se obavezali potpisivanjem memoranduma", poručio je Kružević.
Naveo je da nema podatke o broju dece migranata u Novom Sadu, jer su to promenljive cifre, ali da ih je bilo oko deset kada se ovaj grad nalazio na migrantskoj ruti.
"Briga o njima u socijalnim ustanovama i inkluzija je ostala neporomenjena i ne razlikuje se od novosadske dece koja se nazivaju nezbrinuta, ali država i grad veoma brinu o njima", ukazao je Kružević.
Pored pomenutog Memoranduma, danas su potpisana još dva dokumenta – Memorandum o razumevanju između ministarstva za rad, Visokog komesarijata UN za izbeglice i Udruženja "Snaga prijateljstva"-Amity, kao i Ugovor o dodeli donatorskih sredstava između "Save the Children International" i Ministarstva za rad o realizaciji projekta "Procena standarda i procedura za očuvanje sigurnosti dece u centrima za smeštaj dece iz migrantske i izbegličke populacije na teritoriji Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.