Đorđević: Neophodna globalna preporuka da se sankcioniše negiranje holokausta u NDH

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Neophodna globalna preporuka da se sankcioniše negiranje holokausta u NDH

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Đorđević izjavio je večeras da je uveren da je došlo vreme da se na globalnom nivou usvoji preporuka kojom bi se krivičnim zakonikom sankcionisalo svako negiranje i relativizacija holokausta i genocida nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Đorđević je to izjavio na Memorijalnom koncertu povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, održanog u Narodnom pozorištu u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Beogradu.

Po njegovim rečima, pre usvajanja takve globalne preporuke, potrebna je javna osuda negiranja holokausta nad Srbima u NDH.

"Ti besramni glasovi su sve glasniji u svetu i mogu se čuti i na institucionalnom nivou u regionu, glasovi koji ne bi trebalo da se čuju", ocenio je Đorđević.

Podsetio je da je po podacima izraelskog Muzeja "Jad Vašem", u NDH ubijeno 950 hiljada Srba.

Đorđević je kazao da je srpski narod posvećen antifašizmu, da je u Drugi svetski rat protiv nadmoćnijeg neprijatelja ušao svesno zbog svog slobodarskog duha.

On je ukazao i na stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i na "Kristalnu noć" pre 80 godina, kada je počeo njihov sistematski progon u nacističkoj Nemačkoj.

Po rečima Đorđevića, tada je Evropu obuzela tama usled "bezumne idologije militarizma i laži o genetskoj superiornosti" Nemaca.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se sutra - 9. novembra širom sveta, upravo kao sećanje na "Kristalnu noć" iz 1938. godine.

Memorijalnom koncertu u Narodnom pozorištu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, sveštenstva i žrtava holokausta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.