Đorđević: Deca u Srbiji moraju imati bezbrižno odrastanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Deca u Srbiji moraju imati bezbrižno odrastanje

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece žrtava nasilja ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada i resorno ministarstvo brinu o svojim najmlađim članovima društva obezbeđujući im ostvarivanja svih prava koje garantuju bezbrižno detinjstvo.

On je naveo i da je jedna od prioritetnih aktivnosti Ministarstva zaštita dece i porodice, a zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pridaje se posebna pažnja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ministarstvo je pristupilo izradi posebne Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja sa pratećim Akcionim planom, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu. Osim Nacrta strategije, urađen je i Nacrt novog Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja. Kroz predstojeće izmene i dopune Porodičnog zakona, uvešće se i zabrana fizičkog kažnjavanja dece, kao sredstva u vaspitanju dece, čime će se dodatno pružiti zaštita pravima deteta", rekao je ministar.

Dodao je da se kao poseban doprinos unapređenju i zaštiti prava dece smatra donošenje zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, za koji javna rasprava počinje 5. juna u Skupštini Srbije i biće održana u još gradova.

"Tim zakonom biće ustanovljena nova institucija zaštitnika prava deteta i integralno propisana prava deteta koja se štite, uključujući i prava deteta na zaštitu od zanemarivanja i zlostavljanja. Donošenje tog zakona biće i svojevrsni doprinos Srbije obeležavanju 30. godišnjice od usvajanja Konvencije o pravima deteta UN", rekao je Đorđević i dodao da je Srbija mnogo napredovala u mnogim oblastima i da veruje da će biti primer drugim zemljama kada je u pitanju borba protiv nasilja nad decom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U vladi o sugestijama za dopunu Zakona o podršci porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2019

Predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović razgovarali u danas s predstavnicima udruženja za roditeljstvo o ključnim temama u vezi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.