Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2018, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokić: Prijetnja po bezbjednost su migranti, a ne ruski književnik

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ocijenio je da zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu još jednom potvrđuje da obavještajnim strukturama u ovoj zemlji upravljaju antiruski centri moći, te da prijetnja po bezbjednost BiH nije ruski književnik, već ogroman broj migranata, o čemu predstavnici bezbjednosnih struktura BiH ne vode adekvatnu brigu.

"Zabraniti ulazak jednom piscu u zemlju u kojoj se svi zaklinju u demokratiju i građanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << slobode je apsurdno koliko i napisati knjigu bez slova", rekao je Đokić.

On je dodao da je ovakva odluka presedan u modernom civilizovanom svijetu i da štetu koja je već napravljena u diplomatskim odnosima BiH i Rusije, institucije BiH treba da poprave notom izvinjenja i dozvolom boravka Prilepinu na književnim manifestacijama u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz Socijalističke partije.

Đokić je rekao da političke partije iz Federacije BiH već duže vode antirusku politiku i pozvao institucije BiH da hitno intervenišu i spriječe dalje zloupotrebe koje sprovode federalni kadrovi u njima.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu juče je zabranjen ulazak u BiH, navodno iz bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta.

U obrazloženju rješenja se navodi da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao "prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.