Izvor: Blic, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinđićeva smrt i na dušu policiji

Đinđićeva smrt i na dušu policiji

Iz krugova bliskih BIA saznajemo da je na sastanku kod premijera 27. januara, uz prisustvo MUP i BIA, Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala dobila nalog da krene u akciju protiv zemunskog klana. Prvi put u istoriji službe eksplicitno pravo prisluškivanja preneto je sa BIA na UBPOK, uz obrazloženje da će ova organizacije sa manje pripadnika imati veće šanse da zadrži akciju u tajnosti.

Ali UBPOK nije bio sposoban da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razbije komunikacioni sistem zemunskog klana. Iako u BIA komentarišu da su za UBPOK birani izuzetni profesionaci, oni nisu bili dorasli visoko organizovanim kriminalcima, sa veoma dobro utvrđenom logistikom. Svakoga dana menjali su kartice telefona kojima su komunicirali isključivo između sebe.

Ipak, dokazi protiv njih su sakupljeni i rešeno je da se krene u akciju hapšenja 15. marta. Iz BIA su, ipak, procurile informacije do zemunskog klana i oni su uklonili premijera pre tog datuma.

Na propuste policije ovih dana su na sudu svedočili Milan Veruović i njegovi saradnici. Oni su izneli tvrdnje da iz MUP-a nisu odgovorili na njihove zahteve da se pojača ljudstvom i tehnički obezbeđenje premijera. I u izveštaju komisije Žarka Koraća konstatuju se propusti policije, koja je bila zadužena da obezbeđuje premijera nakon što je raspuštena VI uprava DB.

U BIA takođe tvrde da je Zoran Janjušević bio savetnik za bezbednost premijera Đinđića i kao oficijelno lice u službi premijera imao je zakonsko pravo da raspolaže podacima svih bezbednosnih struktura uključujući BIA, MUP i Upravu za borbu protiv organizovanog kriminala, ali ne i Vojnu obaveštajnu službu, saznajemo iz krugova BIA. Janjušević, prema tim informacijama, nije raspolagao sa tehnikom za prisluškivanje niti ljudima koji bi taj posao obavljali za njega, ali je koristio mogućnost da zatraži i dobije sve informacije iz pomenutih struktura. Kao premijerov opunomoćenik, kako se navodi, imao je pravo da koordinara akcijama u svim oblastima bezbednosti za koje bi ga sam premijer ovlastio. t. n. đ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.