Đilasov urednik pohvalno o Antiću kog je briselski portal označio kao špijuna

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 11:50

Đilasov urednik pohvalno o Antiću kog je briselski portal označio kao "špijuna"

Urednik portala Nova, Ratko Femić, u svom članku stao u odbranu uhapšenog vođe vojnog sindikata koga je "Politiko" okarakterisao kao ruskog špijuna.

Novica Antić, predesednik Vojnog sindikata Srbije, podsetimo, osumnjičen je za proneveru velike sume novca, zbog čega je proveden.

Briselski Politiko objavio je danas da su zapadne obaveštajne službe otkrile da Rusija koristi srpskog agenta kako bi se infiltrirala u tela EU i zbog širenja proruskog narativa o invaziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine. Prema njima to je upravo Antić.

"Još u oktobru 2023, srpski državljanin Novica Antić - aktivni ‘agens uticaja’ koji je svesno blisko sarađivao sa ruskom bezbednosnom agencijom, prema dokumentima - održao je sastanke sa evropskim zvaničnicima u Briselu, a posebno sa poslanicima Evropskog parlamenta. Među tim poslanicima EP bili su nemačka poslanica Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica italijanskih socijalista i demokrata Alesandra Moreti i Vladimir Bilčik, slovački član Grupe konzervativne Evropske narodne partije, navodi se u saopštenju za štampu i fotografiji koju je POLITICO video. U obaveštajnom brifingu nema ničega što bi sugerisalo da su Moreti, Bilčik i fon Kramon-Taubadel znali za Antićeve veze sa FSB-om kada su se sreli sa njim", navodi "Politiko" o Antiću.

Prema dokumentima, održao je sastanke sa evropskim zvaničnicima u Briselu, a posebno sa poslanicima Evropskog parlamenta, medju kojima su bili nemačka poslanica Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica italijanskih socijalista i demokrata Alesandra Moreti i slovački član Grupe konzervativne Evropske narodne partije Vladimir Bilčik.

Kako se navodi u obaveštajnom brifingu nema ničega što bi sugerisalo da su Moreti, Bilčik i fon Kramon - Taubadel znali za Anticeve veze sa FSB-om kada su se sreli sa njim.

Antić, predsednik Srpskog vojnog sindikata, sastao se i sa predstavnicima sindikata Evropske organizacije vojnih udruženja i sindikata (EUROMIL) i Evropske federacije sindikata javnih službi (EPSU), koji predstavljaju pripadnike oružanih snaga i službenika javnih službi u Evropskoj uniji.

Na pitanje o sastanku sa Antićem, jedan zvaničnik EPSU je rekao da je delegacija Antićevog sindikata bila u oktobru u Briselu, gde se sastala sa nekoliko poslanika i svi su bili transparentni, kao i da su razgovarali jedino o sindikalnim pravima.

U izveštaju zapadnih obaveštajnih službi navodi se i da je Antic aktivan "agent uticaja" za rusku Federalnu službu bezbednosti, poznatu kao FSB, da blisko sarađuje sa saradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom medijskog sajta specijalizovanog za vesti za veterane oružanih snaga Veteran Njuza.

Navodi se i da je Kalinjin regrutovao druge ljude, ne precizirajući koliko i u kojim zemljama.

Politiko piše i da je Antić svoju ulogu šefa Vojnog sindikata Srbije iskoristio da kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoke pripadnike oružanih snaga zemlje.

"Iskoristili su svaku priliku da promovišu rusku propagandu u vezi sa ratom u Ukrajini", navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je vest da je Antić održavao sastanke u Evropskom parlamentu pokazala ranjivost tog tela na operacije uticaja i ističe da je ranije ovog meseca, Politiko otkrio da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje poslanika u Evropskom parlamentu, uključujuci bivšu francusku ministarku za Evropu Natali Loazo, koja predsedava podkomitetom za odbranu tog tela.

Kalinjin je pozvao Antića u Rusiju da se sastane sa visokim ruskim vojnim zvaničnicima između 2019. i 2020, piše Politiko i navodi da su prvobitno bili fokusirani na uticaj na srpsko civilno društvo, a da su od tada proširili fokus na evropske sindikalne i boračke organizacije, a poslednjih meseci i članove Evropski parlament.

Antic, otvoreni kritičar oružanih snaga Srbije koji se sukobio sa političkim rukovodstvom zemlje, trenutno je u pritvoru.

Na zahtev Politika za komentar, nisu odgovorili Antićevi predstavnici, kao ni Kalinjin, Moreti, Bilčik, fon Kramon-Taubadel i EUROMIL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.