Đilas opet u trci za predsednika DS

Izvor: B92, 23.Mar.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas opet u trci za predsednika DS

Beograd -- Predsedništvo DS analiziralo rezultate izbora. Odluka o načinu i terminu održavanja izbora u DS-u biće doneta 30. marta. Đilas ponovo kandidat.

Sednica Predsedništva Demokratske stranke na kojoj su analizirani rezultati te partije na izborima u Srbiji završena je nešto posle 15.00 sati.

Iz Demokratske stranke je, po završetku sednice, saopšteno da je današnjom sednicom Predsedništva nastavljen proces analize rezultata vanrednih parlamentarnih izbora kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i aktuelne političke situacije.

“Sednica Predsedništva DS će biti nastavljena tokom naredne nedelje, a u petak će biti održana zajednička sednica Predsedništva i Političkog saveta DS-a dok će Glavni odbor DS-a biti održan u nedelju, 30. marta 2014. godine kada će biti doneta odluka o načinu i terminu održavanja izbora u DS”, navedeno je u saopštenju.

Kako B92 nezvanično saznaje, izborna skupština DS trebalo bi da bude održana do 1. juna.

Predsednik DS-a Dragan Đilas posle sednice Predsedništva nije želeo da daje izjave novinarima okupljenim ispred sedišta stranke u Krunskoj ulici u Beogradu, ali kako B92 nezvanično saznaje, on će se na stranačkim izborima ponovo kandidovati za predsednika DS-a.

Član predsedništva DS Borislav Stefanović izjavio je da se danas na sednici Predsedništva nije razgovaralo o odgovornosti lidera DS Dragana Đilasa povodom izbornih rezultata i da će se stav o tome videti na izbornoj skupštini koja će biti zakazana.

"Nije se razgovaralo (o Đilasu), ima mnogo različitih medijskih spekulaciuja i neistina i raspoloženje će se videti na skupštini stranke", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, za izborni rezultat je uvek kriva stranka, ali kako je naglasio, i "atmosfera i puna kontrola medija, kao i da li se plebiscitarno izjašnjavate za ili protiv Aleksandra Vučića".

Na pitanje da li će u stranci uslediti promene Stefanović je odgovorio da će biti preduzeti svi koraci predviđeni Statutom stranke, koji će uvažavati raspoloženje članova DS i opredeljenost da je to "najjača i jedina parlamentarna opozicija koja će srušiti aktuelnu vlast".

On je dodao da će promene u stranci biti sprovedene tako što će biti preduzeti koraci koji će kulminirati na izbornoj skupštini, naglasivši da to nije pitanje DS, već države Srbije.

Posle sastanka predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović nije želeo da daje izjave, istakavši da su analizirani rezultati izbora, da se ne može postavljati pitanje odgovornosti, jer niko nije odgovoran za postignute rezultate i da će se o tome i mnogim drugim temama raspravljati na sednici Glavnog odbora koji će biti u nedelju.

Sednici su pored Đilasa, prisustovali i zamenik predsednika Bojan Pajtić, potpredsednici stranke i visoki funkcioneri, među kojima su Dragoljub Mićunović i Borislav Stefanović, kao i Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Srbije i nekadašnjeg lidera te stranke Zorana Đinđića.

Zajedničku sednicu sa Predsedništvom stranke u petak je zatražio Politički savet DS, kako bi se razgovaralo o neophodnoj reformi stranke.

Predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović rekao je u petak Tanjugu da je neophodno da stranka napravi jasan program kako će delovati i najavio da će se kadrovska pitanja, rešavati na predstojećoj skupštini stranke.

Nedelju dana, nakon sednice Predsedništva, tačnije, 30. marta, demokrate očekuje i sednica Glavnog odbora

Portparolka DS Aleksandra Jerkov objasnila je ranije da će na toj sednici, u skladu sa Statutom stranke, biti doneta odluka o održavanju Izborne skupštine.

Jerkov je rekla i da će se na stranačkim organima raspravljati o poziciji lidera Dragana Đilasa, ali i svih ostalih u rukovodstvu stranke, a na pitanje da li đilas treba da podnese ostavku zbog loših rezultata odgovorila da treba razgovarati o svačijoj odgovornosti.

"Međutim, kada se pogleda rezultat u Beogradu, gde je đilas imao najveću odgovornost, jer je bio gradonačelnik, on je znatno i dva puta bolji od republičkog", istakla je Jerkov.

Inače, DS je na parlamentarnim izborima 16. marta osvojila 19 mandata, odnosno 6,04 odsto podrške građana, što je više od 15 odsto manje glasova nego na izborima 2012. godine.

Nešto bolji rezultat DS je ostvarila na izborima za beogradski parlament u kome će ubuduće imati 22 odbornika, na osnovu 15,7 odsto osvojenih glasova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demokrate o rezultatima izbora

Izvor: RTS, 23.Mar.2014

Glavni odbor Demokratske stranke biće održan 30. marta, kada će biti doneta odluka o načinu i terminu održavanja izbora u stranci, saopšteno je posle sednice Predsedništva te partije. U petak će biti održana zajednička sednica Predsedništva i političkog saveta DS-a...Posle sednice Predsedništva...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.