Đilas: Protest taksista je sramota

Izvor: Blic, 13.Dec.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Protest taksista je sramota

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas okarakterisao je današnji protest taksista kao sramotu, ističući da protestuju svega 203 taksista, što je tri odsto od ukupnog broja taksi vozila u gradu. On je naglasio da gradska uprava radi u skladu sa zakonom.

- Mnoge stvari smo popravili u korist građana Beograda i taksi udruženja. Od njih imamo konstatne pohvale i priznanja. Možda je problem u tome što ovde svako misli da ako se skupi 20, 50 ili 200 ljudi, može da blokira grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da će nešto dobiti. Mislim da je krajnje vreme da se sa politikom "darivanja" prestane, jer će građani ceniti poštovanje reda - rekao je Đilas.

Oko 500 taksista iz svih taksi udruženja predalo je danas zahteve resornim ministarstvima u Vladi Srbije i nadležnima u Skupštini grada. Oni su potom nešto više od sat i po, zauzevši tri saobraćajne trake, čekali ispred zgrade Skupštine grada do 15 sati da ih primi gradonačelnik Dragan Đilas. Pošto se to nije dogodilo, oni su se, nešto posle 15 sati, razišli, a saobraćaj u tom delu grada potpuno je normalizovan.

Taksisti protiv

uvođenja fiskalnih kasa


Taksisti koji su bili u protestu traže usvajanje izmena i dopuna Zakona o drumskom saobraćaju, nastavak rada na izradi novog Zakona o taksi delatnosti i ukidanje akciza na odredjenu količinu goriva.

Taksisti se protive i uvođenju fiskalnih kasa i zahtevaju da se vozilo proglasi osnovnim sredstvom za rad, da krovne oznake imaju status službene isprave i da ih više ne izdaju vlasnici firmi, već lokalna samouprava.

Protestna vožnja počela je u 12 sati iz Ulice Agostina Neta na Novom Beogradu, a zatim ulicama Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, Mihajla Pupina, preko Brankovog mosta, Crnogorskom, Branka Krsmanovića, Travničkom, Karađorđevom do Nemanjine, gde se kolona zaustavila da bi taksisti svoje zahteve predali resornim ministarstvima i Vladi. Taksisti nisu blokirali saobraćaj, vozili su uglavnom žutom trakom, polako i u koloni.

Jedino taksi preduzetnici iz udruženja "Alfa” i "Pink” nisu imali krovne oznake jer im je, kako kažu, zaprećeno izbacivanjem iz udruženja ako ih u protestnoj vožnji istaknu.

- Ovo je veliki dan za nas. Nije važan samo zbog borbe za naša prava i zahteve, već je ovo i prvi put da smo se u velikom broju samostalno organizovali, bez pomoći sindikata i udruženja - priča za "Blic” jedan od taksista.

Zahtevi taksista su, izmđu ostalog, ukidanje akciza na određenu količinu goriva - 300 litara mesečno, ukidanje propisa koji uvode posebne registarske tablice za taksi vozila, kao i uvođenje cena bez prava na popust i plaćanje samo po taksimetru.

Taksi vozači se protive i uvođenju fiskalnih kasa i zahtevaju da se vozilo proglasi osnovnim sredstvom za rad, da krovne oznake imaju status službene isprave i da ih više ne izdaju vlasnici firmi, već lokalna samouprava.

Taksisti su najavili da će o sledećim oblicima protesta odlučiti narednih dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.