Điabao: SAD ugrozile suverenitet Kine

Izvor: Politika, 14.Mar.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Điabao: SAD ugrozile suverenitet Kine

PEKING – SAD su „ugrozile kineski suverenutet” ugovorom o prodaji oružja Tajvanu i odlukom američkog predsednika Baraka Obame da se u februaru sastane sa tibetanskim duhovnim vođom dalaj-lamom, izjavio je danas kineski premijer Ven Điabao.

„Kinesko-američki odnosi su krenuli u dobrom pravcu nakon dolaska na vlast” predsednika SAD Baraka Obame, rekao je Điabao, ali odlukom o prodaji oružja Tajvanu u januaru i sastankom sa dalaj-lamom „ugrožen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je kineski suverenitet”.

Ta dva događaja su izazvala značajne probleme u odnosima dve države, ali „odgovornost za to ne snosi kineska, već američka strana”.

„Nadamo se da će SAD otvoreno odgovoriti na ta pitanja i preduzeti konkretne korake ka poboljšanju (bilateralnih) odnosa”, zaključio je kineski premijer ne precizirajući kakve mere Peking očekuje od Vašingtona.

„Dijalog je bolji od konfrontacije, saradnja i partnerstvo su bolji od sukoba”, kazao je Điabao novinarima poslednjeg dana zasedanja velikog narodnog kongresa.

Kineski premijer je izrazio nadu da će u budućnosti moći da otputuje u posetu Tajvanu ,dodajući da je uveren da se „bratske veze” ne mogu prekinuti i da će problemi sa vlastima u Tajpehu „biti rešeni”.

„I dalje gajim nadu da ću jednoga dana posetiti Tajvan”, rekao je Điabao dodajući da 5.000 godina zajedničke istorije i kulture ne može biti izbrisano „političkim događajima” poslednjih 60 godina.

Odnosi Kine i Tajvana su se u velikoj meri popravili od kako je na vlast u Tajpehu u maju 2008. došao Ma Jing-jeu. Tajvan teži da u što skorije vreme potpiše sa kineskim vlastima sporazum o ekonomskoj saradnji što bi, kako se nadaju u Tajpehu, doprinelo rastu privredeu i povećanju zaposlenosti.

Napeti odnosi između Kine i Tajvana traju od 1949. godine, odnosno od trenutka kada se Tajvan nakon dolaska komunista na vlast u Pekingu, odvojio od matične zemlje i formirao odvojenu vladu.

Vlasti u Pekingu to odvajanje nikada nisu priznale i Tajvan i dalje smatraju svojom teritorijom.

Beta-AFP

[objavljeno: 14/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.