Đetići maltretirali  srpske policajce

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đetići maltretirali srpske policajce

BEOGRAD - Inspekcija Ministarstva rada Crne Gore je 30. juna, u jeku turističke sezone, upala u odmaralište MUP Srbije „Beograd“ u Bečićima i naredila upravniku Veliboru Pavloviću da u roku od tri dana hitno plati mandatnu kaznu od 8.415 evra zato što nijedan radnik ovog odmarališta, navodno, nije imao zaključen ugovor o radu i radnu dozvolu u Crnoj Gori.

Iživljavanje

Kako nezvanično saznajemo, crnogorski inspektori su se ponašali krajnje bahato prema radnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Uprave za poslove ishrane MUP Srbije i srpskim policajcima koji su sa svojim porodicama bili na odmoru.

Očevici kažu da uzrok celoj priči mogu da budu dve stvari. Prva je da vlasnicima okolnih hotela smeta jeftina konkurencija jer u policijskom odmaralištu tri obroka bez noćenja koštaju svega 14,5 evra. Druga verzija kaže da je nekom od budvanskih čelnika zapala za oko atraktivna lokacija od dva hektara u blizini mora na kojoj je odmaralište i želi da je preuzme.

Inspektori su od upravnika Pavlovića tražili da im pokaže ugovore o radu zaključene prema zakonu Crne Gore. Pavlović je nadobudnim inspektorima pokazao rešenja o stalnom zaposlenju 51 radnika Uprave za ishranu MUP Srbije. Inspektori, međutim, time nisu bili zadovoljni. Tvrdili su da radnici nemaju važeće papire i zato su izdali rešenje o plaćanju mandatne kazne od osam hiljada evra.

- Ovo je neviđeni pritisak na državu Srbiju i njenu imovinu. Na putu do odmarališta sa obe strane puta se nalaze hoteli „Tara“, „Splendid“ i „Mediteran“. Najobesnije je to što je obezbeđenje hotela „Mediteran“ pregradilo put rampom, pa je sada njihova dobra volja koga će da puste do odmarališta - ispričao je jedan od gostiju odmarališta MUP Srbije.

DAČIĆEVO PISMO

MUP Srbije saopštio je da su 3. jula Uprava za poslove ishrane i smeštaja i Uprava za ljudske resurse poslali zahtev za odlaganje plaćanja mandatne kazne do dobijanja odgovora na inicijativu za nalaženje rešenja za prevazilaženje problema koju je ministar Dačić poslao Sekretarijatu za zakonodavstvo Crne Gore.

Objekat MUP se prostire na dva hektara, a na tom prostoru smeštene su četiri velike sale za ručavanje kapaciteta 500 ljudi, kao i ogromna terasa na obali mora.

- Koliko znam čelnici MUP, pa i sam ministar Ivica Dačić, poslali su pismo u kome traže obrazloženje ovakvog upada inspekcije rada Crne Gore, kao i odlaganje izvršenja naplate kazne. Koliko znam, posle toga je samo rok za naplatu kazne pomeren sa tri na petnaest dana - kaže naš izvor.

Nije konkurencija

U policijskom saopštenju stoji da se sa radnicima Uprave za poslove ishrane ne zaključuje ugovor o radu prema zakonu Republike Srbije, već se prilikom zasnivanja radnog odnosa donosi posebno rešenje o prijemu na rad u ministarstvo. U saopštenju se dodaje da je pansion „Beograd“ u Bečićima objekat zatvorenog tipa koji pruža usluge rekreacije i odmora isključivo zaposlenima u MUP Srbije i njihovim porodicama, te da ne predstavlja nikakvu konkurenciju drugim turističkim objektima u okruženju.

Tako je to kada se pomesa albanska i srpska krv pa ispadne Montenegrina sa svim svojim neostatcima.Nije to nista novo na novom podrucju.Moj zet je jos 1987 godine morao da menja tablice na autu zbog kradje i bahatog ponasanja "Crnogoraca".Zbog svega toga me ovo ni najmanje ne iznenadjuje.Kada bi bar povukli sa sobom makar saku Crnogoraca iz Beograda zivot bi bio miliji i mirniji.Kao prvog povucite B Tadica.Ja kao Crnogorka poreklom se stidim ovih , nazovi , Crnogoraca.Moj deda je bio predivan covek.Takvih vise nema.

Ako su inspektori Ministarstva rada Crne Gore uradili svoj posao profesonalno, onda niko od njih nije kriv što je MUP Srbije na to mesto postavio glupog upravnika. Tom g. Pavloviću je posao da prati propise vezane za zakonsko funkcionisanje odmarališta.

Terminologija poput (Đetići, bahati,nadobudnim i sl.) neka služi na čast onima koji ih upotrebljavaju.

Istina je ipak napisna a on glasi "inspektori su od upravnika Pavlovića tražili da im pokaže ugovore o radu zaključene prema zakonu Crne Gore". Ništa više i ništa manje. Ako gospoda misle da mogu kršiti zakon, samo zato što su pripadnici MUP-a, onda su pogrešili lokaciju, to može, al samo ovde i nigde više.

Da budem potpuno jasan. Svi koji pređu granicu, ili imaju u posedu imovinu, na teritoriji druge države moraju da poštuju zakone te zemlje i tačka.

Ja recimo ne letujem kod njih, nemam nekretnine kod njih i ne vozim auto sa njihovom reg. tablicama i nemam nikavih problema sa njima, a ni oni samnom. Ako ostave broj ž.r. poslaću im pare (evre), a neću ni otići, to njima najviše odgovara, zar ne?

Ti prijatelju imaš problema sa razumevanjem pravnih propisa. Odmaralašte pripada državi Srbiji, i država Srbija će to odmaralište organizovati kako bude umela i htela. Radnici koji u odmaralištu rade su radnici iz Srbije na službenom putu u Crnoj Gori, poslati na službeni put od strane države Srbije i shodno tome Inspektorat rada Crne Gore ne može imati nikakvu jurisdikciju nad njima. Tako je bilo i biće i u Crnoj Gori, a i svuda u svetu. Sličnih primera u različitim vrstama profesija ima mali milion.

Možda je prekasno, a i uzaludno da Vam odogovaram, ali evo. Objekat i privredni subjekat u vlasništvu strane države na teritoriji domaćina dužan je da poštuje zakone i propise zemlje domaćina. Vi ste u pravu, postoje izuzetci i to je tzv. franšiza, ali to ovde nije slučaj. Ovako recimo posluje Hayat u BGD. Međutim, u tom slučaju se sklapa međudržavni ugovor koji reguliše, koji propisi domaćina važe, a koji ne itd. Kako sa CG nije sklopljen takav ugovor, već se posluje po starim (zajedničkim) zakonima. Ta razlika u tumačenju i jeste osnov po kome su ovi isnpektori kontrolisali poslovanje. Sve ovo i dalje ne menja činjenicu da je upravnik glup i nepodesan da vodi to odmaralište. Radnici nisu svi "dovedeni" iz Srbije ima tu i mesnog stanovništva, koji još više potrepljuje prethodne redove. U zdravlju bili!

A sta je tebalo??

Da kaze da na teritoriji odmaralista koje je u sred Crne Gore, vaze zakoni Srbije i nije ga briga za zakone Crne Gore !!! ??

Pa ovakvi upravnici su neverovatni ?

Sra bi bilo da recimo sada neko u odmaralistu policije Crne Gore u sred Srbije (recimo Zlatibor) dovede policaajce iz Crne Gore, nema uovore po Srpskim zakonima i onda se naokolo zali na "bahato"ponasanje Srbijanaca???

Ovo je suludo. Objekat je zatvorenog tipa i uposljava radnike samo iz Srbije. Usluge i poslovanje nema dodira sa spoljasnjim svetom tako da i ugovor sa radnicima moze biti zasnovan samo sa Srbijom. Da odmaraliste zaposljava radnike sa teritorije Crne Gore, to be bila druga prica. Ovako...

To nije miki maus firma koja je juce osnovana sa namerom da prodaje hamburgere ili slaufe za plazu, to je odmaraliste za radnike Srbije.

Kao i sve ostalo, ispolitzovano do besvesti i samo ce smetati i onako priglupom, neobrazovanom i arogantnom zivlju zemlje crne gore...

Šta će MUP-u Srbije objekat u Bečićima, da nisu turistička agencija? Država bi trebalo da proda objekat. Ljudi rade u drugoj državi i normalno je da moraju da poštuju tamošnje propise. Dokle više to podgrevanje osećanja građanima Srbije da ih svi mrze? To što je srpska vrhuška većinom poreklom crnogorska i što neki ne mogu da se odreknu Jugoslavije ne bi trebalo da se odražava na zdrav razum. Srbija grca u problemima, a mi da se brinemo zašto policija ne može jeftino da ide na more, a da građani dotiraju jeftinoću.

Tadicu, molimte vrati se u svoju Crnu Goru a mozes i u Sarajevo gdje si rodjen.

PA TAKO I TREBA KADA MUP SRBIJE NIJE KUPIO SVOJE ODMARALISTE U GRCKOJ PA DE SE SVAKO OSECA KAO U SVOJOJ KUCI. VREME JE ODAVNO PROSLO A SRBI NISU SHVATILI DA TREBA VEC JEDNOM DA SE OTKACE CG I GLEDAJU SVOJ INTERES.

Od cega da se SRBI otkace.... jado...od svoga praga je li?..

Pa vise ima SRBA ovamo nego idje drugo..ne poznajes

mentalitet..lokacije..odmaralista..sume..brda..doline ..uvale.. primorje..more..

a ona spodoba sto bi kidala SRBSKE koridore neka se zamisli o svojim koridorima koji su tanki i

pod hipotekama....

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.