Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đerić: Srbija može da tuži Hrvatsku

Beograd -- Vladimir Đerić kaže da bi Srbija mogla da podnese kontratužbu za genocid protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.

Povodom debate koja se u Hrvatskoj vodi o tome da li ta država treba da povuče tužbu upućenu Međunarodnom sudu pravde, u kojoj Srbiju tereti za genocid, član pravnog tima Srbije u Sporu sa Bosnom i Hercegovinom, advokat Vladimir Đerić, kaže da Srbija ima veće šanse da dobije taj spor.

Gostujući u Vestima televizije B92, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đerić je rekao da su "opcije Zagreba limitirane" i da će Hrvatska teško dokazati da je Srbija izvršila genocid. Hrvatska na primer, za razliku od Bosne u slučaju Srebrenice, neće moći da se pozove ni na jednu presudu Haškog tribunala, podseća Đerić.

"Nikada niko pred Haškim tribunalom nije optužen za genocid u Hrvatskoj, a iz bosanskog spora se videlo da se Međunarodni sud pravde jako drži činjenica koje su utvrđene u presudama Tribunala."

Pravni tim Srbije i u sporu sa Hrvatskom tražio je od Međunarodnog suda da se proglasi nenadležnim. Đerić veruje da su u novom sporu veći izgledi za taj zahtev bude uvažen.

Za razliku od bosanskog spora u kome je sud 1996. godine odlučio da jeste nadležan, u sporu sa Hrvatskom takva odluka ne postoji što, po oceni Đerića, povećava šanse da sud drugačije odluči o argumentaciji Beograda da, u vreme podnošenja tužbe 1999. godine, SRJ odnosno Srbija nije bila članica UN niti potpisnica Konvencije o genocidu, pa da zato nije mogla ni biti tužena sudu te organizacije.

Osim toga, pravni tim Srbije ima mogućnost da na tužbu Zagreba reaguje i kontratužbom.

"Ako bi u toj maloj verovatnoći sud rekao da je nadležan, druga opcija je da se osporava sama tužba a onda i da se stavi protivtužba protiv Hrvatske koja bi se, pre svega odnosila na progon Srba tokom ratnih godina. Vidite da sve ove karte koje mi imamo dovode Hrvatsku u jednu pravnički relativno lošu situaciju. Koliko mi je poznato na svim pomenutim opcijama se radi," kaže Đerić.

Komentarišući sugestije pojedinih stručnjaka iz obe države da bi najbolje bilo da se spor zavrži van suda, Đerić kaže da je to odluka koju moraju doneti vlade Srbije i Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.