Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić poziva Koštunicu na duel

Beograd -- Božidar Đelić pozvao je danas Vojislava Koštunicu na javno sučeljavanje stavova.

Kandidat za premijera Demokratske stranke pozvao ga je na javno predizborno sučeljavanje o programima razvoja Srbije i planovima rada buduće vlade. "Pozivam ga da bilo kada i bilo gde uporedimo programe kako bi građani videli šta predlažemo za otvaranje novih radnih mesta, za poboljšanje situacije u agraru, za budućnost mladih i poboljšanje kupovne moći", rekao je Đelić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je u intervjuu agenciji Beta naveo da bi vlada koju bi on formirao u roku od tri meseca odblokirala pregovore sa Evropskom unijom, da ima program za smanjenje stope nezaposlenosti, smanjenje inflacije i jačanje izvoza.

"U vreme sadašnje vlade pregovori s Evropskom unijom su prekinuti, stopa zaposlenosti je smanjena, Srbija i dalje ima najveću inflaciju u Evropi, a spoljnotrgovinski deficit je sedam milijardi dobara", dodao je on.

Na pitanje kako rešiti probleme vezane za saradnju sa Haškim tribunalom, Đelić je odgovorio da svi priželjkuju rešenje, a da jedino DS ima odlučnost i hrabrost da ga realizuje.

"DS ima najbolji tim, a vlada koju ću ja formirati će, za razliku od sadašnje vlade koja je podeljena po feudima i resorima, biti tim i prava reprezentacija koja igra za Srbiju", rekao je kandidat DS-a za premijera.

Đelić je obećao da će kao predsednik vlade provoditi između trećine i pola vremena na terenu - u opštinama i preduzećima po Srbiji i u posetama svim važnim svetskim centrima u kojima se odlučuje o boljem životu građana.

"Ići ću u Brisel, ali istovremeno i Frankfurt, Njujork, Moskvu, Peking i druge svetske finansijske centre. Moj je cilj da dovedem rekordan broj investicija u zemlju i to ne samo kroz privatizaciju, nego i kroz otvaranje novih preduzeća i otvaranje novih radnih mesta", rekao je on.

"Sarađivaću i sa onima koji me napadaju"

Đelić kaže da će "sarađivati i sa onima koji ga sada napadaju, ako će to biti u interesu građana Srbije i njihovog boljeg života". Đelić je rekao da se neće posebno baviti napadima koji su na njega počeli odmah pošto je promovisan za kandidata DS-a za premijera.

Odgovarajući na kritike povodom vraćanja novca od naplate ekstraprofita Mobtelu, on je rekao da je u tom trenutku imao dilemu da li da poštuje zakon ili da se opredeli za političku korist.

"Ja sam izabrao da poštujem zakon i tako ću uvek raditi jer moramo da poštujemo zakon", kazao je on i dodao da niko ne može da mu daje lekcije o borbi protiv korupcije posle napora koje je učinio da se naplati ekstraprofit, posle 146 krivičnih prijava zbog zloupotreba u budžetu, koje je podneo kao ministar finansija, otkrivanja tajnih računa čelnika Miloševićevog režima u Švajcarskoj.

Đelić je dodao da je iskorenio šverc nafte i cigareta i dobijao zbog toga toliko pretnji čak i smrću, kao i da je njegovo ministarstvo uradilo zakone o javnim nabavkama i o finansiranju političkih stranaka.

Prema Đelićevim rečima, DS je otvorena za saradnju sa svima koji dele njene civilizacijske vrednosti, što znači sigurno ne sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

Tadić: Tražićemo dokaze za napade

Lider Demokratske stranke Boris Tadić najavio je da će ta stranka tražiti dokaze za navode kojima se napada kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić.

Tadić je na predizbodnom skupu DS-a u Gornjem Milanovcu podsetio na napade tokom predsedničkih izbora i dodao da se su odgovori, kada se došlo na sud, bili da je to bila samo predizborna kampanja. "Nemoj da to bude i sada, u blaćenju Đelića, samo predizborna kampanja, jer za sve što se izgovara tražiće se i dokazi", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da DS ne napada pojedince i partije nego probleme, a da se tokom predizborne kampanje na političkoj sceni Srbije čuju razni neargumentovani napadi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.