Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić neprihvatljiv za DSS

Beograd -- DS, G17 plus i koalicija DSS-NS nisu se dogovorile o formiranju nove vlade Srbije, već samo o privremenom finansiranju.

Predstavnici tri grupacije su se na sastanku u prostorijama G17 samo dogovorili da se donošenjem uredbe reši problem privremenog finansiranja države. Glavni kamen spoticanja u pregovorima bio je mandatar, a DSS je izneo definitivan stav da ne prihvata Božidara Đelića za mandatara.

Na prvom trojnom sastanku delegacija stranaka koje pregovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o formiranju nove vlade, dogovoreno je da se u narednih nekoliko dana pronađe zakonito rešenje da bi se produžilo privremeno finansiranje države posle 31. marta.

Kako B92 nezvanično saznaje, domaćin tripatitnog sastanka i lider G17 plus Mlađan Dinkić, otvorio je sastanak insistirajući da se, nakon tri nedelje pregovora, napokon iznese i zvaničan predlog za novog mandatara o kome bi se razgovaralo na ovom sastanku.

Tako su predstavnici DS-a, kako se nezvanično saznaje, prvi put predložili Božidara Đelića su, ali su ga predstavnici DSS-a odmah odbili, dok ga delegacija G17 plus nije ni odbila, ali ni podržala.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je da je, što se tiče mandatara, DS predložio svog kandidata Božidara Đelića i da i dalje ne vidi nijedan razlog zašto Đelić ne bi bio premijer. "Đelić još nema većinu od 126 poslanika, ali dogovori i služe tome da se ta parlamentarna većina nađe", poručio je Petrović.

Ipak, na sastanku je dogovoreno da se formira Savet za nacionalnu bezbednost i, kako je rekao lider G17 Mlađan Dinkić, vrlo važna stvar za sve građane – da se reši prroblem finansiranja države:

"Svi imamo stav da je potrebno doneti promenu zakona o budžetskom sistemu koji bi izuzetno za 2007. godinu produžio privremeno finansiranje. O tome će odgovarajući stručnjaci svih stranaka u narednim danima postići saglasnost i kada se pronađe odgovarajući modalitet i pravno rešenje onda će se najverovatnije zakazati sednica Skupštine Srbije gde bi ova odluka i bila izglasana. To bi ujedno bila i prva odluka koja bi bila izglasana zajedničkim glasovima ove tri stranke", kazao je Dinkić.

Taman kada je izgledalo da je dogovor o formiranju nove vlade vrlo blizu, šef delegacije DSS-a, Dragan Jočić, rekao je da pregovori o vladi traju predugo, a da se ne zna ni ko će biti novi mandatar.

"Dosadašnji pregovori moram da kažem nisu bili uspešni, da li je postojala dobra volja ili ne u to neću da ulazim, ali moram da konstatujem da se nepotrebno odugovlači i da oni nepotrebno traju stvarajući jednu vrlo lošu atmosferu kod građana Srbije da se oteže zbog nekih posebnih razloga oko formiranja vlade."

Ipak, Jočićev stav po pitanu mandatara je izazvao burnu reakciju novinara: "Sad su dogovori u pitanju. Istakli smo principe pod kojim bismo mi dali mandatara. Ko će biti mandatar, to ćete čuti ako se postigne dogovor. A priori odbacujemo gospodina Đelića iz principijelnih razloga, zato što ne može bilo koja politička stranka da ima apsolutnu vlast, i predsednika države i mandatara", kazao je Jočić.

Situaciju je smirio domaćin sastanka Mlađan Dinkić, remiziranjem prvog tripatitnog sastanka DS- DSS-a i G17 plus: "Dakle naredni sastanak je odlučujući ili dža ili bu; ili će Srbija dobiti većinsku demokratsku vladu koja će četiri godine raditi za građane Srbije, dovesti nas na prag EU, nastaviti sa reformama ili ćemo konstatovati da takav dogovor u ovoj konstelaciji nije moguće postići i da će se zbog toga ići na nove izbore".

Iako se čini da na sastanku nije postignut nikakav pomak nego korak unazad, sledeći sastanak, kao saznaje B92, mogao bi biti konačan i dati odgovor na pitanje da li će biti vlade ili novih izbora.

Delegaciju DS-a činili su Dušan Petrović, Dragoljub Mićunović i Dragan Šutanovac, u ime G17 plus došli su Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Suzana Grubješić i Ivana Dulić-Marković, dok su Dragan Jočić, Vladeta Janković, Aleksandar Popović i Miroslav Markićević činili delegaciju DSS-NS.

"Pritisak dobar, problematičan pravac"

Funkcioner DSS-a Dragan Jočić dolazi na sastanak (Beta)

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović kaže da je dobro što G17 plus vrši pritisak da se što skorije formira vlada, ali da svi predlozi G17 plus idu u pravcu Demokratske stranke Srbije.

"Iz najnovijeg predloga bi se mogao steći utisak da je najvažnije mesto za DSS mesto ministra policije, ali se od izbora zna da je to u stvari premijersko mesto. Tu je greška računice koja je ponuđena", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.