Đelić: Srbiji i dalje mesto u EU

Izvor: B92, 20.Feb.2008, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbiji i dalje mesto u EU

Beograd, Vašington, Berlin -- Božidar Đelić ne očekuje da će zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova povući svoje ambasadore iz Beograda.

Gostujući u Vestima B92, potpredsednik Vlade Srbije je rekao da, nakon što je Srbija povukla svoje ambasadore iz tih zemalja, one treba da odluče da li će uzvratiti istom merom. Ambasadori Srbije u Nemačkoj i Austriji povučeni su danas na konsultacije, nakon što su te dve zemlje priznale Kosovo.

On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je posle proglašenja nezavisnosti veliki broj državnika iz zemalja koje su priznale otcepljenje kontaktirao sa Vladom Srbije s rečima da se ne radi o neprijateljskom činu i da je Srbiji mesto u EU.

"Naravno, možemo da reagujemo stomakom, da kažemo da je to licemerstvo, da je to vrhunac cinizma... I ja sam čovek, kao i svi građani naše zemlje. Ali, naša odgovornost je da reagujemo mudro i da se pitamo šta je u interesu naših građana. Sigurno je da je prava odluka ona koju će naložiti razum i koja će obezbediti, na srednji i dugi rok, da se pojača kapacitet naše zemlje da brani Kosovo i Metohiju u Srbiji, a to ne možemo uraditi ako nismo prisutni u svim međunarodnim forumima, gde je to moguće; tako ćemo blokirati Kosovo i Metohiju", kazao je Đelić.

Đelić se zahvalio Rumuniji

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić danas je, na sastanku sa rumunskim ambasadorom u Beogradu Jonom Makovejom, rekao da su Vlada i građani Srbije zahvalni Rumuniji na doslednom poštovanju međunarodnog prava i nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ambasador Makovej i potpredsednik Đelić su zaključili da postoji obostrani interes za povećanje trgovinske razmene i saradnje između dve zemlje, naročito u oblasti energetike, automobilske i tekstilne industrije, saopšteno je sa sastanka.

Kao prvi korak u tom pravcu dogovorena je poseta rumunskih privrednika i investitora Srbiji.

Ambasador Srbije u Parizu uručio je juče protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslova pošto je Francuska priznala nezavisnost Kosova.

Ambasador Predrag Simić vratiće se danas u Beograd na konsultacije, prema odluci Srbije da opozove ambasadore iz zemalja koje priznaju nezavisnost.

Diplomatske aktivnosti preuzeće otpravnik poslova, koji treba da dođe iz Beograda narednih dana.

Potrparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova Paskal Andreani izjavila je da za sada nije predviđeno da se opozove ambasador Francuske u Beogradu. "Nema automatizma. Naš ambasador u Beogradu je u ambasadi i ne vidim da će se to promeniti", rekla je Andreanijeva.

Ambasadori u Nemačkoj i Austriji na konsultacijama

Ambasadori Srbije u Nemačkoj i Austriji povučeni su danas na konsultacije zato što su te dve zemlje priznale Kosovo, izjavio je u Strazburu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Portparol nemačkog ministarstva inostranih poslova Martin Jeger izjavio je danas, povodom odluke Srbije da povuče na konsultacije svoje ambasadore iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, da je to u diplomatiji uobičajena praksa i naglasio da niko nema interesa da izoluje Srbiju.

''Mi to ne činimo i mi to ne nameravamo'', rekao je Jeger.

On je objasnio da je povlačenje ambasadora na konsultacije u diplomatskim odnosima uobičajena praksa i da ni na koji način nije uporedivo sa zamrzavanjem ili prekidanjem diplomatskih odnosa.

"SAD neće povući svog ambasadora"

SAD ne nameravaju da povuku svog ambasadora iz Beograda uprkos odluci Beograda da povuče svog ambasadora iz Vašingtona nakon odluke SAD da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, saopštio je sinoć Stejt department.

"Ne, (američki ambasador Kameron Manter) radi svoj posao i to odlično", izjavio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak, odgovarajući na pitanje da li će iz Vašingtona uslediti recipročna mera nakon jučerašnje odluke Beograda da povuče svog ambasadora.

"Naša ambasada je danas bila otvorena", dodao je portparol i zahvalio srpskoj vladi na merama obezbeđenja oko zgrade američke ambasade, koja je poslednjih dana bila na meti demonstranata.

"Imamo vrlo blisku saradnju sa srpskom vladom oko pitanja vezanih za bezbednost. Oni rade odličan posao kako bi obezbedili našu ambasadu", rekao je Mekormak.

Podsetimo, i sam ambasador Manter juče je najavio da SAD neće zatvarati svoju amabasadu u prestonici Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.