Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Prvi potez odnosi sa EU

Kragujevac, Kruševac -- Kandidat Demokratske stranke Božidar Đelić kaže da prvi zadatak nove vlade Srbije moraju biti normalni odnosi sa EU.

Đelić je u Kragujevcu izjavio da prvi potez nove vlade mora biti obezbeđivanje normalnih odnosa sa Evropskom unijom jer je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema uređene odnose sa EU.

Đelić je juče, na promociji svoje knjige "Kada će nam biti bolje", izjavio kako veruje da će DS voditi novu vladu i preuzeti odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i završiti saradnju s Haškim tribunalom, u interesu cele zemlje.

Đelić je ocenio da je sadašnja monetarna politika štetna i da je Narodna banka Srbije dozvolila da je Ministarstvo finansija, na čijem je čelu bio lider G17 plus Mlađan Dinkić, ugura u situaciju da vodi štetnu monetarnu politiku.

Tadić: Tri meseca za ispravljanje grešaka prethodnika

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je večeras u Kruševcu da je cilj DS-a da za tri meseca posle izbora popravi ono što je sadašnja Vlada "pokvarila" i da na kraju iduće godine Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Na mitingu u Kruševcu, on je rekao da će nakon kandidature za članstvo u EU, Srbiji biti dostupni evropski fondovi koji će omogućiti investicije u puteve, infrastukturu, telekomunikacije, gasovode, naftovode i poboljšanje administracije, sudstva, policije i vojske.

Predsednik Srbije je pred oko hiljadu pristalica okupljenih na glavnom gradskom trgu rekao da DS želi da Srbiju učini zemljom koja će biti predvodnik razvoja i kruševačkog regiona.

"Balkan je jedina zona u Evropi u kojoj postoje problemi, a Srbija, odnosno DS, mogu i treba da preuzmu odgovornost za Balkan i čitavu

jugoistočnu Evropu, zarad dobrobiti svih građana i evropske stabilnosti i bezbednosti", poručio je Tadić.

On je naveo da je kao predsednik Srbije obilazaći po 52 zemlje godišnje, svuda tražio investitore za otvaranje novih radnih mesta u Srbiji i ocenio da je stvaranje industrijskih zona, poput onih u Šapcu i Inđiji, presudno za ekonomski oporavak Srbije i poboljšanje životnog standarda građana.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović rekao je da je ulazak u EU primaran cilj te stranke i da kompromisa oko toga da li Srbija treba da ide u Evropu nikada nije bilo niti će biti.

Kandidat na listi DS-a Aleksandar Vlahović istakao je da će ta stranka kada dođe na vlast ukinuti porez na kupovinu prvog stana i obebzediti po 100 evra po hektaru zasejanih poljoprivrednih kultura za poljoprivredna gazdinstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.