Izvor: B92, 05.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Nova četiri "S" za Srbiju

Beograd -- Božidar Đelić predlaže novu državnu politiku, koja će se zasnivati na četiri načela: slobodi, stvaralaštvu, snazi, solidarnosti.

Umesto dasadašnjeg načela "Samo sloga Srbina spasava", bivši ministar finansija, poslanički kandidat Demokratske stranke i direktor banke Kredi Agrikol za jugoistočnu Evropu, predlaže novo značenje četiri slova S, gde bi sloboda simbolizovala lični inicijativu, decentralizaciju vlasti, borbu protiv kriminala i demokratizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojske i policije, kao i slobodu medija.

Stvaralaštvo bi, prema Đelićevoj koncepciji, podrazumevalo ekonomiju znanja kao glavnu prednost Srbije i solidarnost koja predviđa stvaranje društva sloge i saglasnosti.

Snaga Srbije značila bi stvaranje konkurentne privrede, koja omogućava ekonomsko blagostanje.

"Moja pažnja je usmerena na to da ne izgubimo još jednu ili dve generacije. Dovoljno je jedna generacija koja je izgubljena tokom devedestih", kaže Đelić.

"U tom smislu, ovaj državni program nije uskostranački, moje političke simpatije su poznate svima. Ova knjiga nije knjiga jedne partije ili jedne opcije, ovo je stvarno jedan državnički program, koji je predložen i koji se organizuje oko nekoliko ključnih pricipa oko kojih mislim da možemo da se složimo", rekao je on.

Đelić objašnjava da knjiga sadrži 65 poglavlja u kojima je predloženo 379 konkretnih mera za poboljšanja u svim oblastima društva. Autor podseća da je Srbija posle pada Miloševića bila, uz Moldaviju, najsiromašnije društvo u Evropi, jer je izgubila dve trećine svog nacionalnog bogatstva.

Knjiga, čiji su izdavači Službeni glasnik i B92, od sutra će se naći na kioscima u Beogradu i Novom Sadu, a od 13. decembra i u celoj Srbiji.

Polovinu zarade Đelić je namenio mladim talentima koje stipendira Fond "Zoran Đinđić", a drugu za projekat Sigurna ženska kuća, čiji je inicijator B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.