Đelić: DS za sindikalnu stolicu u parlamentu

Izvor: Blic, 08.Mar.2013, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: DS za "sindikalnu stolicu" u parlamentu

Rukovodilac Centra resornih odbora Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić predstavio je danas Predsedništvu Konfederacije slobodnih sindikata plan DS-a za izlazak Srbije iz ekonomske krize, koji između ostalog predviđa učešće reprezentativnih sindikata u radu Narodne skupštine.

- Tražićemo takozvanu sindikalnu stolicu u parlamentu, gde će reprezentativni sindikati moći da predlažu amandmane na predloge zakonskih rešenja - rekao je Đelić na raspravi o predlogu plana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
DS se zalaže za jačanje uloge sindikata, prelazak na gransko pregovaranje, pokretanje lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, rekao je Đelić i naveo da će ta stranka predložiti novi zakon o radu.

- Prema našim informacijama aktuelna vlada priprema izmene zakona o radu kojim bi bilo suženo pravo na štrajk- rekao je Đelić i naveo da će DS biti protiv toga.

On smatra da vladajuća koalicija nema kapacitet da izvede državu iz krize, jer, kako kaže, nema sluha za ono sto se dešava po dubini - sve veću nezaposlenost.

Plan DS-a počiva na načelu privrženosti socijaldemokratiji, članstvu u EU kao sredstvu, kao i na razvoju obrazovanja, izgradnji inrastrukture i razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije, informatičke industrije i energetike.

DS smatra da sindikati moraju biti ono što je od 90-ih godina prošlog veka bio nevladin sektor, međutim, članovi Predsedništva tog sindikata izneli su primedbe na plan DS-a.

Glavna primedba odnosila se na stav da sindikati ne treba da sarađuju sa vlašću, jer im se to, kako je rečeno, uvek obije o glavu.

Rukovodstvo Konfederacije slobodnih sindikata, asocijacije koja je u maju prošle godine dobila reprezentativnost na republičkom nivou, smatra da vlada i sindikat treba da imaju isti zajednički cilj - bolji život, mehanizme i ljude koji mogu da nas izvedu iz krize.

Pojedini članovi Predsedništva podsetili su da je upravo DS u prethodnom periodu bila nosilac vlasti, smatrajuhci da je predlog zakasnio.

Povezane vesti: DS predstavio plan za izlazak Srbije iz krize Đelić: DS ima plan izlaska zemlje iz krize, spremna za izbore Oni su krivi za svetsku krizu Tadić: Svestan sam da su građani nezadovoljni

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.