Izvor: B92, 09.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Cilj - zakoni do 2012.

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je cilj da do kraja 2012. srpski zakoni budu usaglašeni sa zakonima EU.

"Naš veoma ambiciozni cilj jeste da do kraja 2012. naši zakoni u potpunosti budu usaglašeni sa zakonima EU. Da bismo ga ostvarili, vlada i skupština moraju predlagati i usvajati otprilike 200 evropskih zakona godišnje i zato će promena Poslovnika o radu parlamenta biti dragocena", izjavio je Đelić za Danas.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je naveo da se nastavljaju konsultacije oko podnošenja kandidature Srbije za članstvo u EU jer je važno da "taj čin, koji je političke prirode, bude primljen sa odobravanjem u celoj EU".

"Potpuno je jasno da Srbija ne može formalno dobiti status kandidata sve dok se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne primeni u punoj snazi, a do toga će doći posle završetka saradnje s Haškim tribunalom. Nezavisno od toga, apliciraćemo za članstvo u EU, to je važan politički čin", ocenio je Đelić.

Odgovarajući na pitanje koliko je regionalna saradnja i saradnja s institucijama Kosova važna u evropskim integracijama, on je rekao da unutar EU postoji konsenzus da su evropske integracije Srbije i rešavanje statusa Kosova dva odvojena procesa.

"Evropske integracije nas nikada neće dovesti do puzajućeg priznanja nezavisnosti Kosova. Ali, EU očekuje od Srbije da izvrši unutrašnje reforme i završi saradnju s Hagom, a kada se govori o regionalnoj saradnji, može se samo govoriti o zemljama članicama UN, koje sve zemlje EU priznaju, što, naravno, nije slučaj sa tzv. Kosovom", objasnio je potpredsednik srpske vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.