Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djeca se bore za očuvanje rijeka

Rijeke su veliko bogatstvo, koje nas okružuje i koje treba da čuvamo i za buduće generacije koje dolaze, kako bi oni, kao i mi, mogli da uživaju u dovoljnoj količini ove dragocjene tečnosti.

Jedna kapljica vode vrednija je od svih mašina na svijetu jer bez nje ne mogu da žive ljudi, životinje i biljke, poručili su nagrađeni osnovci koji su učestvovali na konkursu u sklopu ekološkog projekta "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas", koji je realizovalo preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "Vodovod" i Centar za životnu sredinu.

Osmoipogodišnja Natalija Stamenić, učenica Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Banjaluke, koja je osvojila prvu nagradu za likovni rad, kazala je da je za nju voda važna jer bez nje nema života, kao ni zdravlja.

"Naučila sam da treba da čuvamo rijeku Vrbas jer bi ribe koje žive u njemu uginule ako ne bi bilo čiste vode. Rijeke su zagađene smećem, a i fabrike zagađuju rijeke. U nekim državama poput onih u Africi nema vode, tamo je teško i vruće. Srećna sam što imamo ovako lijepe rijeke oko nas i stvarno ih ne smijemo zagađivati", kazala je mala Natalija.

Luka Marić, učenik petog razreda banjalučke Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", koji je osvojio treće mjesto za literarni rad "Sačuvajmo Vrbas", istakao je kako njegovo nagrađeno djelo govori kako rijeku Vrbas treba štititi od zagađenja.

"U literarnom radu sam poručio svim odraslima da su rijeke sve bogatstvo našeg svijeta, kao i to da bez vode nema života. Treba da čuvamo naše rijeke kako bismo mogli normalno da živimo, kupamo se i uživamo u njima. U pisanju mog literarnog rada pomagao mi je cijeli razred, koji me bodrio dok je rad nastajao", rekao je Luka.

Iako su možda najmlađi  ipak su složni, a to je prvi razred OŠ "Stanko Rakita" iz naselja Vrbanja, koji su bili zainteresovani da mnogo nauče  o rijeci Vrbas.

"U razredu nas ima 17 i svi smo mnogo uložili u likovni rad. Učiteljica nas je mnogo naučila o tome da ne smijemo da zagađujemo naše rijeke, jer su nam one najveće bogatstvo", kazao je Sergej Manojlović.

Njihova učiteljica Anđelka Savić je istakla da su djeca bila veoma zainteresovana, te da su se trudili da uče i rade na temu rijeka.

"Konstantno radimo s djecom i vaspitavamo ih u tom smislu da čuvaju okolinu u kojoj žive", naglasila je Savićeva.

Izložbu svih radova pristiglih na konkurs publika će moći da pogleda u Muzičkom paviljonu "Staklenac", u parku "Petar Kočić", do 7. juna.

Pobjednici konkursa u sve tri uzrasne kategorije su: Natalija Stamenić (razred III1, OŠ "Branko Ćopić"), razred I1 (OŠ "Stanko Rakita"), Sergej Miljković (razred I, OŠ "Milan Rakić"), Milica Savković (razred V2, OŠ "Aleksa Šantić"), Predrag Rustić (razred VI1, Potkozarje), Luka Marić (V1, OŠ "Vuk Stefanović Karadžić"), Veljko Blažić (OŠ "Ivo Andrić"), razred VIII (OŠ "Petar Kočić", Stričići), Isidora Miljanović (razred VII3; OŠ "Ivan Goran Kovačić").

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.