Đavolja varoš–Caričin grad

Izvor: RTS, 03.Avg.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đavolja varoš–Caričin grad

Jedinstvena turistička ruta Caričin grad-Đavolja varoš bila bi prilika za afirmaciju kulturnih, duhovnih i istorijskih vrednosti Jablaničkog i Topličkog okruga i brži razvoj turizma, smatraju turistički radnici i predstavnici tih okruga.

Prirodni fenomen Đavolju varoš, godišnje poseti više od šezdeset hiljada turista, ali većina njih želi da obiđe i ostale lokalitete u tom delu Srbije.

Povezivanjem glavnih aktera razvoja turizma Jablaničkog i Topličkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraja može se izaći u susret željama gostiju.

"Imamo šta i da pokažemo", kaže Nenad Zagorac, zamenik predsednika opštine Lebane, "Lokalitet Caričin grad (Justinijana prima), Sijarinsku banju u opštini Medveđa, Radan planinu u opštini Bojnik i vrhunac svega, Đavolju varoš koja je bila kandidat za jedno od novih sedam svetskih prirodnih čuda", navodi Zagorac.

To je prostor koji treba da objedini klaster, da se te prednosti sa specifičnim pogodnostima Radan planine pretvore u jednu turističku destinaciju, jedan prostor koji će biti izuzetno atraktivan, smatra Radovan Raičević, direktor AD "Planinka" Kuršumlija.

Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske u Srbiji, koji je prvi put posetio Toplički okrug, kaže da je to pravi put ka afirmaciji turističkih potencijala.

"Sam Caričin grad mogao bi da bude prava turistička atrakcija, a i Đavolja varoš zaslužuje takvo mesto, ali je i nedirnuta prirodna lepota ogroman potencijal", rekao je Denio. "Zato ćemo i mi pomoći razvoj ovog kraja."

Predstavljanje kulturnih, duhovnih i istorijskih vrednosti na pravi način, šansa su za brži razvoj turizma i prosperitet celog kraja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.