Đavolja Varoš druga u svetu preko Interneta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đavolja Varoš druga u svetu preko Interneta

KURŠUMLIJA - Đavolja Varoš se u izboru sedam čuda prirode preko Interneta nalazi na drugom mestu u svetu, saopštilo je danas turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije.

U drugom krugu glasanja za izbor sedam svetskih čuda prirode jedini predstavnik Srbije među 77 kandidata iz svih delova sveta ostao je prirodni fenomen Đavolja Varoš.

Kandidati su podeljeni po kategorijama, pa se tako Đavolja Varoš našla u kategoriji stenovitih predela, gde sada zauzima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugo mesto, odmah iza Grand kanjona u Americi.

Akciju za izbor sedam svetskih čuda prirode pokrenula je agencija Bernarda Vebera iz Švajcarske. U prvom krugu glasanja Đavolja Varoš je zauzela prvo mesto u Evropi i jedanesto u svetu među 170 kandidata.

Prema propozicijama, od 77 svetskih fenomena koji su prošli u drugi krug, za finalni izbor bira se 21. kandidat do kraja ove godine. Potencijalni kandidati podeljeni su u sedam kategorija.

Đavolja Varoš je prirodni spomenik koji se sastoji od zemljanih kula visokih od 15 do 25 metara, koje na svojim vrhovima imaju kamene kape. Ukupno ima 202 figure. I dok pojedine kule nestaju, stvaraju se nove, ali broj uvek ostaje isti.

Ovaj jedinstveni spomenik prirode nastao je vekovnom erozijom tla, ali su mnogobrojne legende o njegovom nastanku doprinele da se stvori misterija koja je protekle turističke sezone privuklla oko 40.000 turista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.