Đakovica: Albanci probili policijski kordon

Izvor: B92, 28.Avg.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đakovica: Albanci probili policijski kordon

Grupa Albanaca probila je policijski kordon koji obezbeđuje raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu da obeleže slavu.

Nezadovoljni Albanci bacali su petarde i policiju su gađali crvenom farbom, javlja RTS. Jedna osoba je uhapšena prilikom proboja policijskog kordona.

Raseljeni Srbi iz Đakovice i drugih mesta u Metohiji danas su u Đakovici u manastiru Uspenja presvete Bogorodice obeležili slavu Velika Gospojina.

Dok su tri autobusa sa raseljenim Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napuštala portu manastira, na kraju nekadašnje Srpske ulice okupila se veća grupa ljudi uzvikujući parole protiv Srba i bacajući petarde. Okupljeni su uzvikivali "Srbija ne može da prodje", istučući transparent "Nema pomirenja bez pravde"

Policija je upotrebila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta.

Nakon kraćeg vremena okupljeni Albanci su se razišli. Raseljeni iz Đakovice su bezbedno, uz jaku policijsku pratnju, napustili taj grad i uputili se prema Visokim Dečanima.

Prištinski RTK 2 prenosi da su prethodno u Đakovicu stigla tri autobusa sa oko 160 raseljenih koji su prisustvovali liturgiji.

Brojni pripadnici kosovske policije obezbeđivali su manastir, a tu su bili i pripadnici italijanskog Kfora. Ulica je bila zatvorena za saobraćaj.

Gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari Ljilja, pre dolaska autobusa razgovarala sa polilcijom ispred crkve kako bi se uverila da je sve spremno za posetu.

"Ova opština je mnogo stradala tokom rata i to treba da se poštuje - ali mi naravno znamo da je to po zakonu, i spremni smo da vernici dođu u miru i znamo da dolaze zbog vere, a ne iz drugih razloga", rekla je ona.

Ljilja je navela i da "kada uzmemo u obzir da ima jos mnogo onih iz nase opštine koji se vode kao nestali i sva stradanja i situaciju koja je ovde, nije lako.

Liturgiji je prisustvovao kosovski Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić koji je naglasio da sa ovog mesta žele da pošalju poruku mira i pomirenja.

"Poruku koja kaže da niko nikome i nikad više ne treba da bude smetnja, da je zajednički život moguć i da je u sklopu toga potrebno samo malo tolerancije i razumevanja", rekao je Jevtić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbi obeležili slavu, Albanci divljali

Izvor: Mondo, 28.Avg.2015

Srbi raseljeni iz Djakovice danas su uz jake bezbednosne mere obeležili praznik u manastiru tamošnje crkve, a grupa Albanaca, koja je probila policijski kordon nije uspela da ih napadne...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Grupa Albanaca danas je probila policijski kordon koji je obezbeđivao raseljene...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.