Đačke klupe pune u Tirolu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2018, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đačke klupe pune u Tirolu

Od oktobra ove godine, na inicijativu Svetlane Stanković, generalnog konzula Srbije u Salcburgu, pokrenute su škole srpskog jezika u pokrajini Tirol, u tri mesta - Kufštajnu, Verglu i Inzbruku - za kojima vlada veliko interesovanje.

- Od decembra prošle godine, u našem hramu u Kufštajnu, postoji Pravoslavna radionica za decu. U prvom delu radionice deca su učila ćirilicu, upoznavala se sa značenjem nekih pravoslavnih praznika, kao i s istorijom i istorijskim ličnostima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Drugi deo radionice bio je rezervisan za folklor. U Kufštajnu je nastavila radom Pravoslavna radionica, ali je u okviru nje učenje ćirilice i upoznavanje sa srpskom književnošću upravo zahvaljujući Školi srpskog jezika podignuto na viši nivo. Uz besplatne udžbenike i finansijsku podršku, moguće je neometano organizovati nastavu jednom sedmično - navodi Marija Gavrilović koja vodi nastavu.

U Kufštajnu se nastava održava nedeljom posle službe, od 12 sati.

- Za sada imamo između dvadesetoro i tridesetoro dece predškolskog i školskog uzrasta. Deca su motivisana i sarađuju. Prilagođeno im je po uzrastu postepeno učenje ćiriličnih slova, kao i upoznavanje s pesmicama, pripovetkama, bajakama i basnama. Svi koji dolaze na nastavu apsolutno razumeju maternji jezik. Teškoće se kod pojedinih javljaju u govoru, dok im je poznavanje ćiriličnog pisma potpuno strano. Posle škole srpskog jezika i dalje imamo probe folklora, koje vodi koreograf Tanja Vujanović. Zanimajući se prvenstveno za folklor, dobar deo dece smo privukli i u školu srpskog jezika. Naravno, pohađanje obe aktivnosti je odvojeno, deca sama biraju da li žele i učenje i igranje, ili samo jedno od ova dva sadržaja - objasnila je nastavnica Gavrilović.

Mariji Gavrilović nesebično pomažu njen suprug, sveštenik Mihailo i svi okupljeni oko Srpske pravoslavne crkve u Kufštajnu.

Samo petnaestak kilometara dalje, u Verglu, nastava će početi do kraja oktobra i vodiće je Zorica Gavrilov.

Na osnovu zalaganja Generalnog konzulata koji se angažovao u organizaciji, projekat učenja srpskog jezika marta ove godine je zaživeo i u Salcburgu, gde nastavu pohađa oko 50 đaka.

Podršku u realizaciji projekta pružaju i nadležni organi Republike Srbije, kao i Predstavništvo Republike Srpske u Beču, na čelu sa Mladenom Filipovićem.

Cilj Generalnog konzulata jeste da kroz Školu srpskog jezika okupi decu srpskog porekla kako bi svoje znanje obogatila poznavanjem maternjeg jezika. Konzulat ukazuje da će se znanje srpskog jezika u Austriji ceniti kao poznavanje još jednog stranog jezika. Konzulat roditelje podseća da prilikom odlučivanja o potrebi učenja srpskog jezika imaju u vidu snažne ekonomske veze između Srbije, Republike Srpske i Austrije, tako da poznavanje srpskog jezika može biti presudno za budućnost deteta i dobijanje adekvatnog radnog mesta. Inače, škola srpskog jezika je besplatna, a upis je i dalje moguć.

Ko želi detaljnije informacije o Školi srpskog jezika, može se obratiti telefonom Generalnom konzulatu Srbije u Salcburgu +43 662 845254.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.