Đačke ekskurzije skuplje zbog primene novog zakona

Izvor: RTS, 14.Sep.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đačke ekskurzije skuplje zbog primene novog zakona

Počela je nova školska godina, a glavna tema su đačke ekskurzije. Dok se osnovci i srednjoškolici raduju novim putovanjima i druženju, roditelji će, pored školskog pribora i garderobe, morati da izdvoje od 15 hiljada dinara do skoro 400 evra, za isplatu ekskurzije ili rekreativne nastave. Najveći problem i dalje je primena Zakona o javnim nabavkama.
U novoj školskoj godini glavna tema su đačke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekskurzije. U školama kažu da su bezbednost učenika i edukativni karakter putovanja - prioriteti. Međutim najveći problem i dalje je primena Zakona o javnim nabavkama.

"Mi smo se prilagodili ovom zakonu, i sada oko skoro 90 odsto škola sprovodi ekskurzije poštujući Zakon o javnim nabavkama. On nije dobar ni za škole, ni roditelje, kao ni učenike. Ekskurzije su skuplje, a procedura komplikovanija, sem toga to utiče na sprovođenje svih putovanja unutar zemlje", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTE.
Učenici su, uglavnom zadovoljni, ali priznaju da ekskurzije nisu baš jeftine.
"Previše je programa, ne stignemo sve da vidimo, a iskreno ekskurzije nisu jeftine. Mislim da se ne nauči puno na ekskurzijama, izuzev ako profesori nisu baš dobri i posvećeni. I skupe su iskreno", kažu učenici.
Ekskurzije često koštaju skuplje nego komercijalni turistički aranžmani. U cenu se uračunavaju i troškovi za profesore, vodiča i lekara - koji su obavezni u pratnji svake đačke turističke grupe.
"Roditelji se često žale na cenu ekskurzija, ali i na kvalitet smeštaja i hrane. U školama se bira najeftinija ponuda, ali ona ne znači i najbolji kvalitet", kaže Vanja Cvijetanović, turistička agencija.
Novim Zakonom dodatno je pojačana i briga o sigurnosti đaka, pa autobus, koji ih prevozi, ne sme biti stariji od pet godina i mora biti, tehnički ispravan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.